Bez obzira koliko godina imate, nikada nije kasno za uvođenje promena u ishrani koje vam mogu poboljšati i sačuvati zdravlje.

Dr Uma Naido, koja se bavi ishranom i proučavanjem bakterija u crevima i metaboličkim procesima koji mogu uticati na funkcionisanje memorije, navodi kako postojeće studije pokazuju kako postoji šansa da se smanji mogućnost demencije ako se izbegavaju određene namirnice koje negativno utiču na creva, ali i posledično na pamćenje i fokus.

"Ovo su namirnice koje osobno izbegavam upravo zato što podstiču upale i uništavaju zdravlje mozga", tvrdi doktorka.

1. ŠEĆERI

Iako mozak dolazi do energije putem glukoze, ishrana koja uključuje puno šećera može dovesti do preterane količine glukoze u mozgu, što pak može voditi do problema s pamćenjem i gubitkom plastičnosti u hipokampusu – delu mozga koji kontroliše pamćenje. Kolači i gazirana pića su često puni dodanih šećera i zato ih treba izbegavati. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 posto ukupnog dnevnog energetskog unosa kada je reč o deci, ali i o odraslima. Dakle, unosimo li dnevno u organizam 2000 kalorija, od šećera bi trebalo da potiče maksimalno 200 kalorija. Dvesta grama šećera otprilike je kao 10 konzumnih paketića šećera za kafu.

2. PRŽENE NAMIRNICE

Krompiri, riba ili pržena piletina su mnogima omiljene namirnice, ali kada se radi o zdravlju mozga, bilo bi potrebno ipak smanjiti unos pržene hrane. Jedna studija je pokazala kako je ishrana bogata ovakvim namirnicama povezana s lošijim rezultatima na testovima pamćenja. Razlog bi mogao ležati u tome što ovako pripremljena hrana može uzrokovati upalne procese koji oštećuju krvne žile koje nutrijente dovode do mozga.

(Stil.kurir.rs)

Neke namirnice ekstremno loše utiču na naše pamaćenje i nivo koncentracije, a evo i koje!