Jak imunitet je, naročito u vreme pandemije korona virusa, priorite. Da bismo ga maksimalno ojačali neophodno je da unosimo dovoljne količine vitamina C, voća i povrća.
Međutim, kako kažu nutricionisti, nije svako voće dobro. Verovali ili ne, određena vrsta može da naruši naš imuni sistem i najbolje bi bilo da ga izbegavate u širokom luku.
Obratite pažnju kada sledeći put odete u prodavnicu. Dobar izbor je samo ono voće koje je sezonsko i sa podneblja na kojem živimo.
Voće koje je veštački sazrevalo može da naruši imuni sistem, isto važi i za povrće. U poslednjih nekoliko godina moguće je u marketima i u sred decembra pronaći jagode i lubenice, ali prema rečima nutricionista velika je greška jesti ih u ovo doba.
Evo u čemu je stvar i zašto su toliko loše za zdravlje:
Ovo voće i povrće nije sazrevalo prirdnim putem, na suncu. Veštačko, ubrzano sazrevanje najčešće je produkt pesticida i drugih hemikalija koje nikako ne želite u svom sistemu. Da bi ta voćka ili povrće bili "zreli", očekivane boje i mirisa, nakljukani su hemijom koja je omogućila da sazru, a potom se ne pokvare dok ih dobavljač ne dostavi u prodavnicu.