SPANAĆ I JAGODE PUNI SU PESTICIDA: Doktor otkriva kako treba prati voće i povrće i kada može doći do FATALNOG ISHODA

Koje voće i povrće ima najviše pesticida i kako ih prati, otkriva doktor Saša Plećević.

Saveti stručnjaka
12:07h Autor:
SPANAĆ I JAGODE PUNI SU PESTICIDA: Doktor otkriva kako treba prati voće i povrće i kada može doći do FATALNOG ISHODA
Koje voće i povrće ima najviše pesticida i kako ih prati, Foto: Printscreen Youtube/ PRVA

Voće i povrće smatra se jednim od najzdravijih namirnica, a sve češće se koriste pesticidi koji služe za zaštitu i konzervaciju namirnica. Budući da pesticidi štite voće i povrće od raznih štetočina, namirnice na kojima se pesticidi koriste često izgleda lepo i primamljivo.

Međutim, stručnjaci ističu da pojedino voće i povrće sadrže hemijsku supstancu koja je neurotoksična i šteti razvoju dečijeg mozga i može uticati na hormonski status kod dece i odraslih.

Zdrava hrana, Voće, Povrće, Voće i povrće
foto: Shutterstock

Dr Saša Plećević gostovao je na Prvoj televiziji, u emisiji 150 minuta i otkrio kako pesticidi u zdravoj hrani mogu da utiču na organizam. Doktor je istakao da ako se pesticidi koriste prema određenim pravilima, ne bi trebalo da ima štete po ljudsko zdravlje.

Veruje se da su jagodne najviše kontaminirane pesticidima budući da tbog specifičnih rupica koje imaju na sebi ne možemo lepo da ih operemo. Zbog toga, pranje voća ttreba biti detaljno urađeno, a doktor savetuje da je najbolje da malo odstoji u vodi.

- Postoji način da, recimo voće odstoji oko 30 minuta u vodi, pa da ga posle lepo isperemo. Kada peremo salatu, da je peremo list po list. Postoje varijante da se doda sirće, soda bikarbona, ali ja mislim da je dovoljno da odstoji u vodi i da ga lepo isperete i da će se tako dosta smanjiti broj pesticida na tom proizvodu. - objasnio je doktor Plećević i dodao da najviše pesticida imaju jagode, spanać, grožđe kao i jabuke koje se prskaju više puta.

Doktor je objasnio da ukoliko se pesticidi pravilno upotrebljavaju ne bi trebalo da bude problema po zdravlje, međutim, sve je više zloupotrebe istih.

- Radi se o tome da ako se to pravilno koristi, naučna istraživanja pokazuju da nema štetnosti po zdravlje. Ali, ako se koristi kao zloupotreba, naravno da ima uticaja na hormonski status kod čoveka i utiču na kompletan metabolizam i može doći do fatalnih ishoda - kaže doktor i dodaje:

- Treba da se opere kako treba. Hranu treba pravilno da konzumiramo. Obrađena hrana ima manje pesticida u sebi.

Doktor je objasnio i šta zapravo znači zdrava ishrana i istakao da je takva ishrana bazirana isključivo na organskim proizvodima.

Međutim, odlazak iz krajnosti u krajnost takođe može biti problem. Tako imamo ljude koji preterano vode računa o ishrani što može preći u stanje koje se naziva ortoreksija.

- Ortoreksija nije poremećaj, to je bolest. To su ljudi koji preterano vode računa o ishrani - kaže doktor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs