REČ STRUČNJAKA

SRBI MISLE DA JE OVO NAJZDRAVIJA HRANA NA SVETU, A PROGLAŠENA JE NAJGOROM: Nisu ni svesni posledica koje izaziva u telu

Stiže nam sve lepše vreme, pa je sezona dijeta otvorena! Ali, dobro obratite pažnju na one koje su stručnjaci stavili na crnu listu.

Lepi & Zdravi
14:34h Autor:
SRBI MISLE DA JE OVO NAJZDRAVIJA HRANA NA SVETU, A PROGLAŠENA JE NAJGOROM: Nisu ni svesni posledica koje izaziva u telu
Srbi su mislili da je najzdravija hrana, a proglašena najgorom, Foto: Shutterstock

Leto nam je tu "iza vrata", te su društvene mreže preplavljenje raznim dijetama i savetima kako u što kraćem roku da dovedemo liniju do savršenstva. Žene obično posegnu za što efikasnijim rešenjima koja će ih dovesti do najboljih rezultata, a zanemare svoje zdravlje i potencijalne probleme koje bi mogle da stvore odabirom određenog jelovnika.

povrće
foto: Shutterstock

Nutricionisti dele mišljenje da je dijeta sirovom hranom jedna od najgorih koju bi trebalo izbegavati.

Ta dijeta je bila najniže rangirana od 24 plana ishrane, jer je imala najlošije rezultate po organizam, koje je procenio panel od 30 stručnjaka u godišnjoj rang listi ishrane koju je objavio US News & World Report za 2023. godinu.

Na koji način se sprovodi i šta smete da jedete?

Kao što joj i samo ime govori, svaku namirnicu jedete u sirovom stanju. Dakle, nema kuvanja, zaboravite i na minimalno barenje.

pšenične klice
foto: Shutterstock

Lista namirnica:

  • voće
  • povrće
  • pasulj
  • proklijala zrna
  • ponekad i životinjske proizvode kao što su sirova riba
  • neprerađeni mlečni proizvodi

Naime, jedenje samo sirove hrane je vrlo ograničavajuće. Osim toga, ljudi koji je praktikuju često osećaju glad, jer takve namirnice imaju manje proteina i kalorija od spremljene hrane. Iako vas može dovesti do privremenog gubitka kilograma, čim prestanete sa tim režimom, težina se uglavnom vrati. Sa druge strane, nigde nije dokazano da izbegavanje kuvane hrana donosi benefite zdravlju.

Dijeta
foto: Shutterstock

Takođe, na samom dnu liste našle su se Atkinsova i Keto dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, kao i one koje su preteške i isključuju određene grupe namirnica.

Sa druge strane, dijete koje imaju dobre rezultate, prema izveštaju su DASH, terapeutske promene načina života (TLC) i fleksitarijanska, koja uključuje prvenstveno biljnu hranu sa povremenim obrocima od mesa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs