Briga o načinu ishrane danas je postala sve veća, mnogi se trude da biraju zdrave namirnice organskog porekla, dok je mnogo saveta i preporuka stručnjaka koji nas često bacaju u dilemu, kao što je preporka ruskog doktora da treba izbegavati doručak.
Na pijacama postiji mnoštvo domaćih proizvoda koji garantuju kvalitet. Međutim, kada je reč o voću i povrću mnogo je onih koji su prepuni pesticida.
Organizacija "Environmental Working Group" redovno objavljuje liste najzagađenijeg voća i povrća, koristeći podatke Ministarstva za poljoprivredu, hranu i lekove.

Ove godine vodeće mesto na listi najzagađenijih namirnica zauzele su jagode, kelj i spanać.
Voće i povrće sa najvećim stepenom pesticida:
- Jagode
- Spanać
- Kelj
- Blitva
- Nektarine
- Jabuke
- Grožđe
- Paprika
- Trešnje
- Breskve
- Kruške
- Celer
- Paradajz
Najmanje pesticidaima sadrži sledeće voće i povrće:
- Avokado
- Kukuruz
- Ananas
- Luk
- Papaja
- Grašak
- Dinja
- Kivi
- Kupus
- Pečurke
- Mango
- Lubenica
- Batat