Mnogi ljudi kada kupuju voće i povrće na pijaci, obično vole prvo da ga probaju, kako bi se uverili da je zaista dobro i ukusno kao što prodavac tvrdi.
Međutim, lekari upozoravaju da ova bezazlena radnja predstavlja veliki rizik po zdravlje.
Kada su visoke temperature, pojačana su trovanja i infekcije, a hrana je glavni "prenosilac" opasnih bakterija i patogena.
Verovatno niste ni svesni da kada probate samo jedne neoprane bobice ili voćke, možete da se zarazite ešerihijom koli, enterovirusnom infekcijom i raznim glistama i crvima.
Istovremeno, rizik se znatno povećava kada namirnice uzimate neopranim rukama.
Stručnjaci upozoravaju da nije moguće golim okom utvrditi koje voće ili povrće sadrži patogene bakterije i viruse koji izazivaju trovanje.
Samim tim, postoji opravdan rizik da ćete pojesti upravo ono koje ima ove patogene.
Stoga, obavezno operite ruke, a zatim i voće i povrće pre nego što ih pojedete.
Kako kažu lekari, simptomi trovanja hranom su povišena temperatura (od 37 do 40 stepeni), malaksalost, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bol u stomaku i nadimanje, retka stolica i dijareja.
Posebno su podložni trovanju deca i starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom.