MENOPAUZA

ŠTA SVAKA ŽENA MORA DA ZNA O MENOPAUZI: Mnoge žene pate zbog neadekvatnog pristupa lekara

Prihvatanje starenja žena kao normalan proces i slavljenje snage, lepote i dostignuća starijih dama, kao i podizanje svesti obrazovnim kampanja može da podrži žene da uživaju u pozitivnijim iskustvima menopauze

Medicina
12:10h Autor:
ŠTA SVAKA ŽENA MORA DA ZNA O MENOPAUZI: Mnoge žene pate zbog neadekvatnog pristupa lekara
Foto: Youtube Printscreen / Davina McCall

Hormonska terapija može da bude beskorisna za neke žene u menopauzi – periodu nedostatka hormona koji zahteva lečenje. Menopauza je prirodan događaj za polovinu ženske populacije, ali iskustvo značajno varira među ženama, smatraju naučnici sa University of Melbourne, čiji je istraživački rad objavljen u British Medical Journal. Dok žene sa jakim naletima vrućine i noćnim znojenjem često imaju koristi od hormonske terapije u menopauzi, većina smatra menopauzu prirodnim procesom i radije ne uzimaju nikakve lekove.

Hormonska terapija često je nametnuta društvenim faktorima

Studije pokazuju da žene prijavljuju i pozitivne i negativne posledice menopauze. Pozitivni ishodi su, kako navode, prestanak menstruacije i predmenstrualnih simptoma, kao i potreba za kontracepcijom. Društveni i kulturni faktori igraju glavnu ulogu u očekivanjima žena i iskustvima menopauze. U društvima u kojima su žene cenjene zbog svoje mladosti i plodnosti, menopauza je sinonim za „pad“ ili manju vrednost žene. Uverenje da se starenje može odložiti ili preokrenuti hormonskom zamenskom terapijom (HRT) i dalje postoji, čak je i potkrepljeno medijima, medicinskom literaturom i informacijama za žene, koje su često vođene marketinškim interesima, navode istraživači u svojoj studiji.

Štaviše, medikalizacija (kada nemedicinski problemi počinju da se definišu kao medicinski) svojim uskim fokusom na simptome navodi žene da od menopauze očekuju najgore. I to može direktno da utiče na to kako doživljavaju menopauzu, jer je veća verovatnoća da će žene sa negativnim očekivanjima imati vrlo problematične simptome. Nakon menopauze, žene imaju pozitivnije stavove, „što ukazuje da negativna društveno posredovana očekivanja ne odgovaraju uvek stvarnosti ženskih iskustava“, primećuju istraživači.

Većina žena je nespremna za menopauzu

Studije takođe pokazuju da se većina žena oseća nespremnim za menopauzu i da im nedostaju važne informacije i saznanje o tome šta da očekuju i kako da poboljšaju svoje zdravlje.

„Zajedno sa ograničenom javnom diskusijom, lošim obrazovanjem i stidom povezanim za proces starenja kod žena, to dovodi do sramote i negativnih očekivanja od perioda menopauze“, ocenjuju istraživači, koji apeluju da treba da se podigne svest javnosti i smanji stigma oko menopauze i starenja kako bi se poboljšalo iskustvo žena.

– Prihvatanje starenja žena kao normalan proces i slavljenje snage, lepote i dostignuća starijih žena može da promeni narativ i pruži pozitivna iskustva – naglašavaju naučnici sa University of Melbourne, koji pozdravljaju britanski srednjoškolski program u kome se uči o menopauzi, kao i primenu politike menopauze na radnom mestu koja pomaže poslodavcima da podrže svoje zaposlene u kontrolisanju simptoma menopauze i nošenje sa istim.

Žena, zabrinuta žena, starija žena
foto: Profimedia

– Nastavak podizanja svesti putem javnih zdravstvenih i obrazovnih kampanja može da podrži žene da uživaju u pozitivnijim iskustvima menopauze – ističe tim istraživača iz Melburna.

Hormonska terapija nije prepisivana ženama kojima je bila potrebna

Istraživači su u svojoj studiji naveli primer britanske TV voditeljke Davine McCall, koja je radila dokumentarnu seriju o menopauzi, kada se otkrila „gomila slučajeva“ žena koja je dosta propatila zbog neadekvatnog pristupa lekara opšte prakse njihovom problemu. Naime, većina njih se susrela sa nearzumevanjem lekara, koji su tvrdili da im hormonska terapija uopšte nije potrebna, dok su mnogi ubeđivali žene da uopšte nisu u menopauzi.

Ovaj dokumentarac je tako podigao svest o onome što se dešava u savremenom društvu u kome je menopauza i dalje tabu tema.Stručnjaci navode da je napravljeno mnogo preokreta u vezi sa bezbednošću zamenske hormonske terapije. Ženski simptomi se, kako kažu, ne mogu uvek pripisati menopauzi, i iako su koristi od hormonske terapije veće od rizika kod većine žena, to nije uvek slučaj.

Napomena: Menopauzi doživite kao blagoslov, jer setite se samo koliko žena nije ni imalo mogućnost da doživi te godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs