Upotreba pesticida je ubičajena ali u dozvoljeni količinama. Međutim, ukoliko se koriste veće količine stvara se rizik za razvoj mnogih tegoba. U ovom slučaju moće doći do poremećaja rada digestivnog trakta ili, kod dugotrajne izloženosti, do nastanka veoma teških bolesti.
Zato bi bilo dobro pravilno oprati voće i povrće pre konzumiranja. Kako ćete to uraditi najefikasnije saznaćete u nastavku teksa. Pre toga da se osvrnemo na spisak voća i povrća koje pesticide sadrže u najvećim količinama.
- jagode
- spanać
- kelj
- nektarine
- jabuke
- grožđe
- breskve
- trešnje
- kruške
- paradajz
- celer
- krompir
S druge strane tu su i namirnice koje su najmanje zagađene:
- avokado
- kukuruz šećerac
- ananas
- zamrznuti grašak
- luk
- papaja
- patlidžan
- špargla
- kivi
- kupus
- karfiol
- dinja
- brokoli
- šampinjoni
SPUŠTAJU HOLESTEROL, DOVODE ORGANIZAM U RAVNOTEŽU: Ovih 5 namirnica morate da jedete što češće!
Efikasna načina za čišćenje voća i povrća od pesticida:
Biće vam potrebno:
- šolja jabukovog sirćeta
- 3 šolje vode
Priprema: Pomešajte vodu i sirće, pa spustite voće i povrće. Neka odstoji oko 20 minuta, a zatim operite pod mlazom hladne vode. Na ovaj način uklonićete prvljavštinu, bakterije i hemikalije.