moć koprive

SVETA BILJKA MEĐU KOROVOM: Kako se pravilno sprema čaj od koprive za koji se smatra da najbolje čisti i jača krv

Zbog svojih lekovotih svojstava, kopriva ima široku primenu u rešavanju zdravstvenih tegoba.

Medicina
10:09h Autor:
SVETA BILJKA MEĐU KOROVOM: Kako se pravilno sprema čaj od koprive za koji se smatra da najbolje čisti i jača krv
Lekovita svojstva koprive, Foto: Profimedia

Ljudi često zaborave na lekovita svojsta biljaka koje nam je priroda podarila ne sluteći kolika moć leži u svakoj od njih. Među onima koje su najzdravije izdvaja se kopriva.

Zanimljivo je i da svi delovi koprive – stabljika, lišće, koren i cvet, imaju lekovita svojstva, te iz nje može da se izvuče maksimum. Predstavlja najboljeg saveznika kad je čišćenje i poboljšanje krvi u pitanju.

Seme koprive, Kopriva
foto: Shutterstock

Kopiriva efikasno rešava upalne procese urinarnog trakta i stimuliše rad creva, što je čini idealnim izborom za detoks. Čaj od lista koprive takođe može da pomogne kod jakih menstrualni krvarenja, ali i kod krvarenja izazvanog hemoroidima.

Povećan šećer u krvi jedan je od vodećih zdravstvenih problema, a kopriva ima pozitvno dejstvo na gušteraču te pomaže kod snižavanja šećera u krvi. Čaj od koprive blagotvoran je kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Pomaže kod urinarnih infekcija
Pomaže kod urinarnih infekcijafoto: Shuterstock

U sebi sadrži veliku količinu gvožđa, te može pomoći onima koji su anemični.

Priprema čaja

Preporučije se čaj od koprive koji se priprema tako što se supena kašika dobro oprane i sitno iseckane koprive prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da odstoji par minuta. Čaj procediti i piti ga dok je mlak i u malim gutljajima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs