bitno je kako se sprema

NUTRICIONISTI SMATRAJU OVU NAMIRNICU OTROVOM, A DR PERIŠIĆ IZVOROM ZDRAVLJA: Tvrdi da je odlična za krvnu sliku i mozak

Dr Perišić tvrdi da je pileća džigerica odlična i za kosu, nervni sistem i jetru!

Fitnes & Nutricija
15:49h Autor:
NUTRICIONISTI SMATRAJU OVU NAMIRNICU OTROVOM, A DR PERIŠIĆ IZVOROM ZDRAVLJA: Tvrdi da je odlična za krvnu sliku i mozak
Dr Perišić tvrdi daj je pileća džigerica izvor zdravlja, Foto: Printscreen Youtube / PRVA

Brojni nutricionisti savetuju svoje pacijente da izbace iz ishrane pileću džigericu, koju vrlo često nazovaju i otrovom, jer sadrži mnogo masti. Međutim, stariji ljudi tvrde da je odlična za krvu sliku. Upravo je dr Vojislav Perišić razrešio sve dileme o ovog hrani.

Doktor smatra da ovu namirnicu nikako ne bismo smeli da izbacimo iz ishrane jer donosi brojne benefite našem organizmu, ali da je veoma važan način njene pripreme.

pileća džigerica
foto: Profimedia

"Ko ne želi da je jede, pretpostavljam da mu nije bilo dobro spremljena, da je izgubila gorčinu. U jetri se stvara žuč. Ako se dobro priprema, ako se ispira 20 minuta pre pripreme sa jabukovim sirćetom, onda će sve hemikalije koje daju gorak miris, da budu izvučene i biće kako treba - kaže Dr Perišić.

Izričito je demantovao tvrdnje da pileća džigerice u sebi sadrži mnogo masti koja prouzrokuje pojavu holesterola.

"Holesterol pravi naša jetra. Sve zavisi kako nam jetra radi. Što se toga tiče, pileća džigerica neće uticati na to, na povećanje holesterola. Tu nema govora. Potpuno je bezbedno davati je i deci. Nema vremena da se skupljaju toksična hemijska jedinjenja da bi ona kritično ugrozila zdravlje. Sav onaj višak onoga što ne valja, jetra izbacuje. Postoji jedan problem, kako je pripremamo i da ne bude gorka - objasnio je.

Jabukovo Sirće
foto: Shutterstock

I dodao da džigerica ima u sebi gorčinu samo ako nije spremljena kako treba.

- Gorčina znači da nije dobro pripremljena. Ako pileća džigerica nije tretirana sa jabukovim sirćetom, biće gorka kako god je vi pripremali. Pored gvožđa i toga što je odlična za anemiju, u njoj ima mnogo mangana. Moderni preparati za anemiju moraju da imaj mangan. Vrlo je značajan, u tome je prednost pileće džigerice - rekao je dr Perišić.

Međutim, istakako je da su juneća, ovčija i druge džigerice vrlo štetne i da ih nikako ne bi trebalo koristiti.

"Postoji akumulacija teških metala koji ne mogu da se izbace iz njih - juneće, ovčije, svinjske. Nikad ih ne treba koristiti. Meni često pripremaju jagnjeće sarmice sa mlevenim plućima, džigericom, mesom, biberom i alevom paprikom, mnogo su ukusne. Retko kad uzimam jer je mnogo štetno, ali je to najukusniji delikates", rekao je gastroenterolog.

Mozak
foto: Shutterstock

Prema rečima ovog stručnjaka, ova namirnica povoljno utiče na nervni sistem, kožu, jetru i mozak, jer je prepuna vitamina.

- Dva puta nedeljno neće ništa štetiti. Unećete dovoljno vitamina B 12 koji je značajan. Opasnosti nema. Čitao sam jednu studiju gde su svaki dan 140-oro dece davali po jednu dozu pileće džigerice. Potpuno su bila zdrava. Ona je dobra, jer ima integralne kompononete koje utiču na nervni sistem, kožu, jetru, mozak, a ima mnogo vitamina. Treba je jesti dva do tri puta nedeljno, i mi i deca - posebno je podvukao gastroenterolog.

aleva paprika, paprika, začin
foto: Profimedia

Dr Perišić je detaljno objasnio postupak spremanja pileće džigerice.

- Malo se zagreje u kuvanoj vodi, pa se stavi pola sata u jabukovo sirće i onda ide na pripremu - žumance, malo brašna i malo začina. Poboljšanje ukusa hrane kod dece je veoma važno, znate kako to deluje na decu? Fantastično, stavite im vrlo malo tucane paprike. Insistiram na tome, vremena su prošla, ne može više kao što je bilo nekada. Ne koristite so, to opterećuje bubrege. Ovo može da ima iritaciju na želudac, ali ako ne preteramo, neće biti ni iritacije - zaključuje doktor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs