Ishrana

Otrov ili izvor vitamina: Da li je zdravo jesti pileću džigericu?

Savremeni nutricionisti preporučuju izbegavanje džigerice u ishrani, a evo i zašto

Nutricija 28.10.2018. - 11:07h Autor: Stil, Zivinarstvo.com
Foto: Profimedia

Oni koji su kao deca bili sklonianemiji, dobro se sećaju pileće džigerice. Verovatno im je mama u skoro svako jelo ubacivala džigericu kako bi popravili krvnu sliku. Međutim ne možemo a da se ne zapitamo da li je ona zaista zdrava?

 

Savremeni nutricionisti preporučuju izbegavanje džigerice u ishrani, jer ima visok sadržaj holesterola i masti. Jedna pileća džigerica sadrži malo masti (2,86 grama od toga 0,9 grama zasićenih masti) i 248 miligrama holesterola.

 

Zdrave osobe troše manje od 300 miligrama holesterola dnevno, što znači da osobe sa poremećajem metabolizma masti, koje moraju da obrate pažnju na unos holesterola, mogu da konzumiraju džigericu povremeno i u manjim količinama.

 

Daleko veća zabluda je da su u džigerici zadržani svi toksini iz našeg tela koje je jetra prečistila, što je potpuno netačno.

 

Izlečite ešerihiju za nedelju dana: Beli luk čini čuda ako ga koristite na ovaj način!

 

Jetra (džigerica) jeste filter našeg tela i ima ulogu u odbrani organizma od mnogobrojnih toksičnih materija, međutim jetra neutrališe otrovne hemijske supstance i putem detoksikacije ih eliminiše iz tela, ne zadržavajući ih pri tom u sebi.

 

Džigerica je jeftina, zdrava i hranljiva životna namirnica i pravi je izvor vitamina (B, A, D, E, K) i minerala (bakra, gvožđa, cinka).

 

Od sadržaja vitamina najzastupljeniji je B vitamin. Jedna pileća džigerica sadrži 7,41 mikrograma vitamina B12, što je mnogo više od 2,4 miligrama ovog vitamina, koliko nam je dnevno potrebno.

 

Takođe, jedna džigerica sadrži 254 mikrograma folne kiseline, a dnevne potrebne su oko 400 mikrograma. Sadržaj vitamina A je takođe visok i ne bi trebalo konzumirati džigericu svaki dan u velikim količinama, jer uzimanje velikih količina vitamina A može da inhibira sposobnost tela da apsorbuje vitamin D.

 

Naučite kako i koje začine koristiti za još ukusnija jela: Smanjuju upalne bolesti, zbog njih uživamo u hrani!

 

Jedna pileća džigerica sadrži 5,12 miligrama gvožđa. Preporučeni dnevni unos gvožđa za muškarce iznosi 10 miligrama dok je za žene duplo veći, 18 do 22 miligrama.

 

Na kraju možemo zaključiti da konzumiranje pileće džigerice ne samo da nije štetno, nego može biti i veoma korisno, naravno ako vodimo računa o svom zdravlju i unosimo onoliko hranljivih materija koliko nam je preporučeno.

 

Jačaju imunitet, sprečavaju gojaznost, oslobađaju od stresa: 7 razloga da jedete mandarine svakog dana!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...