ZAŠTO SE ORAŠASTI PLODOVI I MAHUNARKE MORAJU POTOPITI PRE JELA I KAKO PRAVILNO TO URADITI: 2 velika benefita za telo

Potopite orašaste plodove i mahunarke pre jela i samo gledajte kakvi sve benefiti nastaju za vaš organizam!

Fitnes & Nutricija
Autor:
ZAŠTO SE ORAŠASTI PLODOVI I MAHUNARKE MORAJU POTOPITI PRE JELA I KAKO PRAVILNO TO URADITI: 2 velika benefita za telo
Zašto bi trebalo da potopite orašaste plodove i mahunarke pre jela?, Foto: Shutterstock

Proces natapanja semena, orašastih plodova, žitarica i mahunarki preferiraju vegetarijanci, osobe koje vole sirovu hranu, kao i ljudi koji su preosetljivi na određene proizvode. Na taj način se može omogućiti povećanje nutritivne vrednosti i neutralisanje toksične komponente.

Orašasti Plodovi, Orasi, Lešnik, Koštunjavo Voće
foto: Shutterstock

Činjenica je da sva semena imaju odbrambeni mehanizam protiv ljudskog digestivnog sistema. Zahvaljujući potapanju, smanuju se štetni uticaju toksina, ali ovaj proces, sa druge strane, povećava sadržaj vitamina.

Natapanje i klijanje nisu komplikovani procesi, ali zahtevaju preliminarnu pripremu. I vreme obrade svakog proizvoda je drugačije. Treba napomenuti da su „sirovo“ seme i orašasti plodovi koji su prošli pasterizaciju i sterilizaciju specijalnim rendgenskim zracima sve češće počeli da se prodaju kako bi se smanjio rizik od kvarenja proizvoda od bakterija i drugih štetnih mikroorganizama, kao i da bi se produžio njihov rok trajanja, ali nakon takvog tretmana, namakanje je beskorisno, jer klijanje nije moguće.

Klice
foto: Shutterstock

Kako pravilo natopiti seme?

Sipajte seme ili žitarice u posudu i 2 puta više vode, dodajte pola kašičice soli (morske), limunovog soka ili jabukovog sirćeta ( 1-2 kašike po čaši semena ili žitarica). Pokrijte posudu krpom i ostavite da se natopi.

Ocedite svu tečnost i isperite semenke ili žitarice pod mlazom vode (dok voda ne bude bistra pri oceđivanju). Isperite ih poslednji put rastvorom jabukovog sirćeta. Posle toga su spremne za dalje kuvanje.

Semenke zahtevaju 4 do 8 h da budu u vodi, žitarice 4 do 12 h, orašasti plodovi 2 do12 h, a mahunarke 7 do 48 h, u zavisnosti od vrste.

sočivo, Crveno Sočivo, žitarice
foto: Shutterstock

Koliko je potrebno vremena da proklijaju?

Žitaricama je potrebno 1-12 dana da proklijaju, semenkama 2-5 dana, mahunarkama 2-4 dana.

Neophodno je da se klijanje namirnica odvija i čistoj posudi. Proklijali proizvodi se mogu kuvati u raznim jelima, a u frižideru se čuvaju nekoliko dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs