savet stručnjaka

VISOK NIVO HOLESTEROLA KLJUČNI JE FAKTOR ZA RAZVOJ SRČANIH PROBLEMA: Ovih 6 namirnica redukuju masnoću u krvi

Povišen holesterol može izazvati brojne probleme, kao i bolesti srca i krvnih sudova

Fitnes & Nutricija
Autor:
VISOK NIVO HOLESTEROLA KLJUČNI JE FAKTOR ZA RAZVOJ SRČANIH PROBLEMA: Ovih 6 namirnica redukuju masnoću u krvi
6 Namirnica koje smanjuju holesterol, Foto: Shutterstock

Holesterol je bitan za ljudsko telo jer podstiče stvaranje hormona u polnim i nadbubržnim žlezdama. Ipak, povišen holesterol može izazvati brojne probleme i bolesti srca i krvnih sudova.

Holesterol može biti "loš" i "dobar". Lošim se naziva LDL holesterol jer on prenosi 75 odsto masti, odnosno 50 odsto holesterola u krvi i glavni je nosač holesterola. HDL holesterol je "dobar", jer sadrži 5o odsto proteina i samo 20 procenata holesterola.

Holesterol
foto: Shutterstock

Visok nivo holesterola u krvi ključni je faktor za razvoj srčanih oboljenja, koja uzimaju tri puta više života nego tumor dojke i dva puta više od raka pluća. Dobra vest je da je smanjenje holesterola najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste smanjili rizik po zdravlje.

Naučnici su utvrdili da su sledeće namirnice dobre u smanjenju masnoća u krvi, a samim tim i holesterola:

1. Beli luk

Može za čak 11% da smanji prisustvo holesterola ukoliko se koristi dnevno u vidu tableta. Takođe, jedan čen belog luka dnevno značajno pomaže u poboljšanju cirkulacije.

Beli luk
foto: Shutterstock

2. Vlakna

Visoki sadržaj vlaknastih materija kod pasulja i variva znači da se ne mogu lako svariti u crevima. Vlakna se vezuju za holesterol tako da se on izbacuje sa otpadnim materijama. Hleb bogat vlaknastim materijama treba uvesti u ishranu.

Pasulj, Čorbasti Pasulj
foto: Shutterstock

3. Celer

Celer je dobar u smanjenju koncentracije lošeg holesterola jer deluje relaksirajuće na artetije i omogućava im da se šire.

celer, sok od celera
foto: Profimedia

4. Jabuke

Od voća, jabuka najbolje snižavaju holesterol i to čak za 38 odsto. Redovnim konzumiranjem svežih jabuka ili soka od njih može se postići dobar rezultat.

jabuke
foto: Shutterstock

5. Orašasti plodovi

Većina orašastih plodova, uključujući badem, orah i kikiriki dobri su za smanjivanej holesterola. Treba izbegavati zasoljene varijante, posebno ako i inače imate povišeni krvni pritisak. Bogati su vlaknima i vitaminom E.

Orašasti Plodovi
foto: Shutterstock

6. Soja

Mleko od soje, sojini oraščići i jogurt od soje pomažu jetri u izbacivanju lošeg LDL holesterola iz krvotoka. Soja može služiti i kao zamena za mlečne proizvode i meso.

Soja
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs