Klice predstavljaju jednu od najvrednijih vrsta hrane, po obimu hranljivih materija, po lakoći svarljivosti i brzini kojom hranljive materije ulaze u organizam i apsorbuju se i samim time daju nam zdravlje i energiju.

Ove minijaturne biljčice imaju neuporedivo veću koncentraciju svih hranjivih materija nego zrele, odrasle biljke i zato su više nego poželjne u ishrani.

Klice se gaje vrlo jednostavno i lako i u kućnim uslovima. Sve semenke, povrće i mahunarke mogu klijati koristecći istu osnovnu metodu. Možete isporobati razna semena, koja možete nabaviti u rasadnicima, kako biste otkrili koje klice najviše volite.

Neke od vrsta klica koje možete uzgajati kod kuće:

mahunarke poput mungo ili azuki pasulja i sočiva

• celovite žitarice poput pšenice, raži i heljde

• klica povrća poput cvekle, brokolija, kupusa, rukole, rotkve i lucerke.

(Stil.kurir.rs)

Klice semenki, žitarica i povrća predstavljaju energetsku i vitaminsku bombu i jedan od glavnih izvora najbitnijih nutrijenata, enzima i antioksidanasa.