MALO, A MOĆNO!

Tako malo, a tako MOĆNO: Mikrobilje je hrana budućnosti, evo kao da ga gajite lako i jednostavno!

Mikrobilje je apsolutni hit u ishrani - otkrijte zašto!

Bašta
21:59h Autor:
Foto: Profimedia

Mikrobilje je zeleniš, tačnije izdanci zeleniša koji su dostigli minimalan cvat i beru se dok su još uvek mlade – faktički klice.

Iako su veoma male, mikrobiljke su neverovatno bogate važnim nutrijentima, vitaminima, mineralima i antioksidansima i to u procentima koji nadmašuju većinu zrelog zelenog povrća. Nutritivni sastav mikro-zeleniša bogatiji je od četiri do čak četrdeset puta u odnosu na odraslu biljku. Iako sastav varira od vrste do vrste, najčešće sadrže visok nivo kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, bakra, uz obilje aminokiselina, vlakana, enzima i antioksidanasa- najviše polifenola.

Mikrobilje možete dodavati u salate, jela, supe, sendviče, kao začin, ali najbolje ga je jesti potpuno sveže, kako bi najbolje iskoristili sve hranjive materije iz njega.

Ono što je loša strana jeste da je jako malo proizvođača mikrobilja u našoj zemlji i da je ono prilično slabo dostupno. Međutim, ono se veoma lako i jednostavno može gajiti i u kućnom okruženju. Svo mikrobilje uspeva i u kućnim uslovima i odlično raste u najobičnijim malim posudama. Neke od vrsta mikrobilja koje možete gajiti u stanu su lucerka, kineska rotkva, japanska rotkva, amarant, rukola, cvekla, kukuruz i crveni kupus.

Kako se sadi

Mikrobilje se veoma lako gaji – potrebna vam je samo posuda koju ćete postaviti na sunčano mesto u stanu. Za kvalitet mikrobilja najbitniji je kvalitet samog semena, od njega zavisi koliko će bilje biti uspešno. Kada sadite mikrobilje najpre rasporedite zemlju u posudu, rasprišite seme po celoj površini posude, ne na prevelikoj udaljenosti, a zatim ga zalijte, nežno, ali temeljno, sve delove posude. Posudu stavite na mesto koje ima najmanje četiri sata sunca u toku dana – najbolje će biti u prozor koji je na južnoj strani. Ukoliko nemate dovoljno prirodnog svetla, možete dopuniti veštačkim.

Održavanje

Zemlju održavajte vlažnom i nedopustite da presuši. Bilje možete zalivati i prsklaicom, ali ne jakim mlazom. Mikrozeleniš raste jako brzo, tako da biljne bolesti gotovo nikad ne stižu da ga napadnu.

Berba

Mikrobilje je najidealnije brati kada se iz klica razviju prvi listići, što se obično dešava nakon desetak dana do dve nedelje nakon sadnje. Bilje berete tako štoga makazama isečete malo iznad nivoa zemlje. U istu posudi možete da zasadite još jedan zasad bez vađenja starih korena.

Mikrobilje je izuzetno zdravo i ukoliko odlučite da ga uzgajate - imaćete lični rasadnik vitamina na dohvat ruke.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...