Mala zdrava bašta

Kako da uzgojite šargarepu, tikvice i crni luk kod kuće: U saksiji ili bašti!

Iskoristite ovo vreme da napravite male zalihe zdravih namirnica

Bašta 11.04.2020. - 13:45h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Slobodno vreme koje nam se najednom ukazalo trebalo bi iskoristiti pametno - ako imate balkon ili još bolje dvorište, iskoristite ih da svojoj porodici obezbedite male zalihe domaćeg povrća!

Evo kako da lako i uspešno uzgojite šargarepu, tikvice i crni luk u bašti ili u saksijama!

 

Šargrepa
 

Za uzgoj šargarepe u bašti prvo treba "protresti" tlo grabuljama i dodati malo đubriva. Seje se plitko u redove koje treba odavajti oko 35-40 cm. Ako je sadite u saksiju, biće vam potrebna dublja žardinjera i okrugla sorta koja nema dugačko korenje.

 

Evo kako da odgajite zelenu salatu i spanać na terasi: Za dva meseca imaćete svež, domaći proizvod! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Tikvica

 

Za tikvice prvo treba da znate da zauzimaju dosta prostora, pa ih treba saditi malo dalje od ostalog povrća u bašti. Odlično uspevaju na tlu bogatom humusom - u njemu rastu brzo i bogato tokom celog leta, čak i početkom jeseni. Redovno berite mlade plodove i ne dajte da porastu toliko da da se u njima razvije seme.


Crni luk

 

Luk se sadi iz lukovica koje se utiskuju u zemlju, šiljatim krajem prema gore. Važno ih je zaštititi od hladnoće i mokrog tla jer je luk vrlo osetljiv na višak vlage. Ako želite mladi luk, posadite lukovice gusto, gotovo jednu do druge, pa ih vadite prema potrebi. Za uzgoj celih glavica potrebno je praviti veći razmak.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...