Baštovanstvo

Šta se sve sadi u aprilu: Cveće, povrće i voće za najlepšu baštu!

April je mesec kada se orezuju maline i kupine, ali i kada se vinova loza vezuje

Bašta
Autor:
Foto: Shutterstock

Zvanično je stiglo proleće. Vreme je da se vratite baštovanstvu. Ovaj mesec u bašti možete da posejete grašak, šargarepu, luk, salatu i praziluk, kao i da rasadite blitvu, kupus, karfiol, kelerabu.

U drugoj polovini aprila možete da posejete paradajz i papriku, krompir, celer, pasulj, cveklu…

U aprilu se iz povrtnjaka može brati spanać, salata, rotkvice, mladi luk… Krajem aprila možete da posejete i lubenicu i dinju, mada ih ipak jedno vreme štitite najlonom od hladnog vremena.

 

April je mesec kada se orezuju maline i kupine, ali i kada se vinova loza vezuje. Najbolje bi bilo da voćnjak i vinograd pospete azotnim đubrivom.


Cveće u aprilu

 

April je mesec u kojem se seju i sade skoro sve vrste cveća. Sredite leje tako što ćete ih očistiti od lišća i sasušenih grančica, a potom prekopati. Višegodišnje cveće okopajte i prihranite đubrivom.

 

Obogatili se na zemljištu od 4 ara: Ovo može da uradi svako ko ima dvorište! (FOTO)

foto: Shutterstock

Ovog meseca posadite lukovice. Ako volite gladiole koje će cvetati od juna do septembra, sada ih posadite.

 

Kada sadite lukovice imajte u vidu da one moraju dobro da se ukopaju u zemlju kako ne bi došlo do smrzavanja lukovice ili mehaničkog oštećenja prilikom okopavanja. Kad jednom već posadite lukovice, morate redovno da ih zalivate kako se ne bi osušile.


Jagode okopajte, odstranite im sasušene listove, a potom ih prihranite. Ako imaju dovoljno sunca, uskoro će početi da cvetaju.

 

U aprilu se sadi i seje i ovo cveće:

 

Dan i noć

 

Mogu da se sade direktno u zemlju ili u saksije. Ovo cveće se često sadi u kasnu jesen jer dobro podnosi hladnoću, ali ako ga posadite sada do juna ćete uživati u njegovim divnim cvetovima.

 

Ovako se biljke pravilno presađuju: Važni baštovanski saveti!

foto: Shutterstock

Lobelija

 

Bogata plavim i sitnim cvetom, ova biljka voli senovite delove vrta. Seje se direktno u saksiju i veoma brzo napreduje.


Lepi čovek (cinija)

 

Cveće koje neodoljivo podseća na hrizanteme seje se u aprilu. Možete je sejati direktno u leje, a uskoro ćete dobiti lepe cvetove. Cinija voli puno sunca.

 

Kadifa

 

Omiljeno cveće naših baka se seje u prvim danim aprila. Veoma se dobro prima pa ćete uskoro uživati u prvim listićima ove zahvalne biljke. Cveta tokom celog leta i ne zahteva preteranu negu.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...