Vreme je da vaši zeleni prijatelji prodišu

Ovako se biljke pravilno presađuju: Važni baštovanski saveti!

Početak proleća odličan je momenat da procenite šta je vašim biljkama još potrebno da bi bolje napredovale

Bašta 27.03.2020. - 16:23h Autor: Kurir Bašta
Foto: Profimedia

Rano je proleće, što znači i pravo vreme da svojim biljkama poklonimo više pažnje. Da bi naše biljke lepo napredovale, najpre bi trebalo da proverimo da li su saksije u kojima se nalaze odgovarajuće.

 

To ćete znati po tome što biljka koja ima debelo i mesnato korenje može da se "izdigne" iz saksije ukoliko je postala preuska. Ako to nije slučaj, možete proveriti i na drugi način – ukoliko je zemlja "potrošena", to jest, ako se saksijski busen sastoji samo od korenovih žila, vreme je da biljci obezbedite svežu zemlju i veći prostor.


Morate da znate da će bez veće saksije i nove zemlje biljka zakržljati. Da se to ne bi dogodilo, potrebno je samo da sledite nekoliko jednostavnih koraka:


1. Izaberite saksiju za broj veću od prethodne, potrebno je da ima veći prečnik za nekoliko centimetara od prethodne


2. Na dno saksije stavite drenažni sloj kako bi višak vode bolje oticao i sprečilo se buđanje korena (poslužiće komadi keramike ili stiropora)


3. Pažljivo uklonite staru zemlju blagim protresanjem kako bi stara, ispošćena zemlja koja je izgubila boju, spala sa korenja

 

8 razloga da posejete vlašac na terasi ili u bašti: Lepšeg, a zdravijeg cveta nema!

foto: Shutterstock

4. Korenov busen stavite na zemljišni supstrat i dopunite saksiju zemljom. Dobro zalijate da bi se zemlja ravnomerno slegla


5. Zemlja ne treba da bude previse sabijena, već samo da je tvrda na dodir. Posle zalivanja, nikako je ne sabijajte


6. Nekoliko dana ostavite saksiju na suvo i toplo mesto, zaklonjeno od sunca


Pažljivo sa korišćenjem supstrata

 

Preporuka je da se supstrat (đubrivo) koristi tokom proleća i leta. Postoji više vrsta supstrata – za cvetanje ili za brži rast. Potrebno ih je razblažiti sa vodom i jednom nedeljno zalivati biljku tim rastvorom tokom perioda rasta i cvetanja.

Dobro je znati
Pomoć za pravilan izbor saksije

Da li ćete se opredeliti za veštački material (plastiku) ili keramičku saksiju, ne zavisi samo od toga šta vi preferirate. Dobar izbor za biljke koje imaju više nadzemne mase su saksije od gline, jer svojom težinom biljci obezbeđuju stabilnost. Mana im je što biljke u njima treba češće zalivati, jer se vlaga gubi preko poroznih zidova saksije.


S druge strane, saksije od veštačkih materijala duže zadržavaju vlagu i zato može doći do preterane natopljenosti vodom. Dobra stvar je što su one zbog svoje lakoće odlične za biljke koje se kače ili vise.

 

(Kurir dodatak "Bašta")

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs