Ostani kod kuće - šta ti teško!

Doživite "šumski velnes" u sopstvenom domu (FOTO)

Šumska terapija predstavlja način jačanja imuniteta prostom šetnjom kroz šumu

Lifestyle
12:15h Autor:
Doživite "šumski velnes" u sopstvenom domu (FOTO)
Foto: Gorana Isailović / Privatna Arhiva

Ovih dana smo mogli da pročitamo da je dva sata provedena u šumi, dovoljno da organizam zadrži otpornost dve nedelje. Ali u ovo vreme samoizolacije, izlazaka bi trebalo da se suzdržimo, pa se pitamo šta od blagodeti šume možemo osetiti u kući? Kako da šumu donesemo u našu sobu?

Posebna dama, prepuna energije i ideja, specijalista dermatovenerologije, prof. dr Gorana Isailović, je zahvaljujući radoznalosti i svestranosti pionir šumskog velnesa kod nas. Njen pristup zdravlju je holistički, što znači da pri lečenju svojih pacijenata uvažava um, duh i telo, posmatrajući čoveka kao celinu.

„Radim kao lekar, dermatolog, već 35 godina tokom kojih sam pregledala i izlečila gotovo pola miliona ljudi. Kroz praksu i profesuru sam shvatila da se u medicini najviše postiže ako ne lečite samo kožu ili bilo koji drugi organ ili deo tela, već čoveka u celini. Holistički pristup zdravlju doveo je do saznanja da je zdravlje Sreća, odnosno kvalitetan život u svim dimenzijama: fizičkoj, emotivnoj, intelektualnoj, kreativnoj, socijalnoj, ekološkoj, duhovnoj... Ovakav pristup podrazumeva uključivanje niza različitih tehnika u medicinski program očuvanja zdravlja. Zato sam i počela da proučavam šumski velnes i šumsku terapiju, jer se povezivanjem sa prirodom isceljujemo fizički, psihički, duhovno.“

Zbog trenutne situacije i izolacije u kojoj se nalazimo, mnogo toga se preselilo u virtuelni svet, pa čak i šetnje po šumi. Dr Isailović naglašava da kada nije moguće otići u prirodu, postoji način da se povežete sa njom i virtuelno.

foto: Gorana Isailović / Privatna Arhiva

„Kao član tima Medical SPA asocijcije Srbije i Forest therapy SEE organizovala sam više šumskih terapijskih šetnji na Balkanu. Bilo je situacija kada smo šumsku šetnju organizovali i u zatvorenom prostoru zbog vremenskih nepogoda. A kako uneti šumu u zatvoren prostor? Jednostavno. Možemo se okružiti fotografijama prirode, aromatičnim uljima, zvucima ptica, kiše, potoka, vetra u krošnjama, možemo napraviti krekere od kopriva i lista maslačka, kolače od urmi i rogača, konzumirati sok od zove, biljni čaj ili uživati u mirisu sveže pripremljene kafe.“

Važan deo šumskog velnesa je što se on praktikuje u društvu i što leči od usamljenost koja je čest uzrok depresije, a depresija je u vrhu bolesti savremenog čoveka. Kako održati taj „ljudski dodir“ u danima izolacije?

„Možemo, kao što to rade kolege iz Američke asocijacije za terapiju prirodom i šumom, organizovati Virtuelnu šumsku terapijsku šetnju i povezati se Zoom aplikacijom. Učesnici, svako za sebe, napravi u svom domu hram prirode - uključujemo hortikulturnu terapiju, nekoliko saksija sa lekovitim ili začinskim biljem, ako imamo mogućnost uključujemo i maženje kućnog ljubimca. Kada uredimo svoje „mesto za uživanje u prirodi“, pustimo muziku šume na 432 mega herca, za muziko terapiju. Odaberemo omiljenu šoljicu za konzumiranje jutarnje kafe, zagrlimo sebe i razmislimo za šta smo sve zahvalni baš sada.

foto: Gorana Isailović / Privatna Arhiva

Važno je znati zabaviti se i istovremeno se opustiti, rešiti se stresa koji ovakva situacija neminovno nameće svima nama. Šta Vi sve radite i preporučujete za opuštanje?

„Igrajte se, tapšite - tako se stimulišu energetske tačke na dlanovima, pevajte, zviždućite, glumite, učite kineski, idite na on line fest. Život nije stao. Održite se u maksimalnom mogućem stanju sreće, jer Sreća je zdravlje. Kako kaže naš učitelj Vladan Vidović, kada nas nešto zaboli, očistite to mesto rukom i kažite: „Prošlo...prošlo... i proći će“.

Jako je važno i osećanje da nekome možemo pomoći da prebrodi ove dane izazova, pa sa prijateljima razmenjujem filmove sa lepotama prirode, šale, fotografije mog hrama mira i harmonije iz dana u dan. Pijemo kafu on line, svako iz svoje šoljice i svako po svom ukusu i delimo optimizam i skupljamo snagu. Okupljajmo se oko stvari koje nas raduju: priče o umetnosti, o kafi, o cveću, o ljubimcima. Ja to radim uz Doncafé Strong kafu… i tako stvaramo našu zajedničku priču podrške i jačamo prijateljske veze.“

foto: Miroslav Milankov “Food creatives”

Često poručujete da je važna igra i to da oslobodimo dete u sebi. Šta od tih igrica preporučujete porodicama sa decom tokom izolacije kako bi podigli nivo optimizma?

„Sa decom možemo zajedno da kuvamo, da sadimo biljke, da pevamo biljkama da brže rastu, da im čitamo bajke i druge priče, da bojimo bojanke, da pravimo figurice od plastelina, da pravimo aranžmane od voća i povrća, da pomešamo pasulj i kukuruz i da ih odvojimo u što kraćem vremenu, da nižemo perle, da zajedno radimo vežbice za zagrevanje, da se zajedno smejemo, da se igramo pantomime, gluvih telefona, na slovo na slovo... Razmena šala i međusobnih sitnih pažnji čini da nismo usamljeni. Učimo jedni od drugih..“

foto: Gorana Isailović / Privatna Arhiva

Svi kontakti osim sa ukućanima većinom su on line. Sve se više radi od kuće i mislili smo da je taj način rada rezervisan samo za neke profesije, ne i lekare.

„To je zabluda. Još od 2006. godine razvijam Mobilnu tele dermatokozmetičku platformu. Od početka vanrednog stanja pregledala sam online, postavila dijagnozu i predložila terapiju za preko 50 pacijenata samo tokom prve dve nedelje karantina.“

foto: Gorana Isailović / Privatna Arhiva

Kako da kožu sačuvamo i negujemo u izolaciji u kojoj nema dodira sa svežim vazduhom?

„Stres izazvan ovom situacijom utiče i na kožu. Zbog preporuke da se ruke peru često i temeljno, važna je nega kože šaka. Savetuje se korišćenje barijernih krema i krema za negu posle svakog pranja. Savetuje se nošenje pamučnih rukavica ispod hirurških. Posle tuširanja kožu treba namazati mlekom ili balzamom. Duže sedimo pa se očekuje da se kao posledica slabije cirkulacije pojave celulit ili otoci, a protiv njih je efikasan kofein koji je izuzetno dobra aktivna supstanca za dreniranje zastoja.“

Probajte i vi da se opustite kod kuće, primenite neki od „recepata“ dr Isailović. A čim vanredno stanje prođe, pravac šuma. Setite se da smo deo prirode i suštinski smo povezani sa svim drugim bićima. Tokom šetnje prepustite se iskustvu koje ćete upijati kroz svih osam senzornih modusa – toliko ih posedujemo!

Do sledećeg šumskog velnesa, ostani kod kuće #štatiteško!

foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs