Spas

Pametna bašta: U njoj će vam rađati tačno ono što vam treba! Bez korova i prekopavanja! (FOTO)

Baštovani obožavaju ovaj način sadnje

Bašta 01.04.2020. - 12:53h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Neki baštovani muku muče sa zemljištem: ili je previše vlažno, ili je previše propusno, "ispošteno", uništeno od previše setve, zagađeno... Uzdignute leje su pametno rešenje koje može da napravi svako.

 

Osim toga što dobijate plodnu zemlju za setvu, uzdignute leje spasiće vas od plevljenja korova, prekopavanja i štetočina.

 

Kako se prave uzdignute leje, ili baštanski kreveti?

 

1. Od vreća peska.

 

Napravite leju koristeći vreće peska. Dobijenu leju napunite sa otpadom (kore od jabuka, banana, ljuske od jaja, kore od kropira, šargarepe, talog od kafe), a preko stavite sloj zemlje - komposta. Sadite željene sadnice.

 

2. Od trupaca.

 

Leje možete podignuti i napraviti od trupaca ili od panjeva. Bitno je da pregradite tako da zemlja "ne curi" sa strane kada počnete da zalivate baštu. Najbolje je da napravite onoliko leja koliko želite različitog povrća da sadite. Recimo, neka jedna leja bude za luk, druga za salate i spanać i td...

foto: Profimedia

 

3. Od dasaka.

 

Ako ste gradili kuću, sigurno vam je ostalo dosta materijala. Daske koje su služile za malterisanje, sada mogu da se iskoriste za pravljenje uzdignutih leja.

 

4. Betonske leje.

 

Za one koji vole da planiraju baštu, mogu da izbetoniraju leje, kao što se nekada radilo za cvetne leje. U betonskim lejama lepo će rasti sve vrste povrća, a između njih neće biti blata i korova.

 

Preporuka je da se prave leje od dasaka ili nekog materijala koji može da se rasformira i nakon nekog vremena ponovo napravi. Tako ćete menjati zemlju u lejama i dobijati najkvalitetnije organsko đubrivo u njima, dok će vaše povrće bujati i rasti više nego u običnim baštama.

 

(Stil.kurir.rs)

foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...