obavezno pročitajte

4 NAMIRNICA KOJE PREPORUČUJU NUTRICIONISTI: Pravo blago su za organizam

Obavezno neka se nalaze u vašem jelovniku!

Fitnes & Nutricija
16:40h Autor:
4 NAMIRNICA KOJE PREPORUČUJU NUTRICIONISTI: Pravo blago su za organizam
Foto: Shutterstock

Bez obzira da li imate nameru da sredite liniju, dovedete težinu u red, ili da se načelno zdravo hranite, postoji 5 namirnica koje nutricionisti redovno jedu. A ako je dobro za njih, biće i za vas. U nastavku saznajte o kojoj se to hrani tačno radi.

Zeleno povrće

Salata, Salata od kupusa, Kupus salata
foto: Shutterstock

Zbog toga što zeleno povrće obiluje hranljivim materijama, vlaknima, antioksidansima, vitaminima A, E, C, i K, nutricionisti se trude da ga uvrste u skoro svaki obrok. To isto obavezno probajte i vi. Neće biti teško, jer zelenu i kupus salatu možete jesti uz sve, spanać dodati u omlet i smuti, kelj u razne gulaše i čorbe, blitvu u kuvani krompir, rukolu sa čeri paradajzom, matovilac sa sokom od limuna i himalajskom solju…

Jaja

jaja, kuvano jaje
foto: Shutterstock

Odavno je potvrđeno da su jaja zdrava, pa se nemojte ustručavati da ih češće koristite. Nutricionisti podsećaju da ne moraju uvek biti glavna komponenta u jelu, već dodatak (kao na primer u kolačima i testima). Jaja su odlična za jačanje nervnog sistema i zdravlje očiju. Bolje je da su organska, a pored kokošijih tu su još ćureća, pačija, guščija, i prepeličija jaja. Najbolja su za doručak, te ih možete ispržiti, skuvati, poširati, napraviti kajganu, omlet, ili fritatu.

Riba

Sardine, Sardina, Riba
foto: Shuterstock

Ovde se pre svega misli na sitniju ribu, i onu koja u sebi nema veliku količinu žive. Riba je generalno važna zbog omega-3 masnih kiselina, selena, kalcijuma, vitamina B2, i naročito D vitamina. Zato nutricionisti u svojoj ostavi uvek imaju konzerve sardine i skuše. Njih možete ubaciti u testeninu, napraviti namaz, dodati u rižoto, preko salate, ili jednostavno služiti uz prepečen hleb i masline…

Šljive

šljive
foto: Shutterstock

I, na kraju spiska nalazi se namirnica koju verovatno niste očekivali. U pitanju je voće, i to – šljive! Osim što su niskokalorične, šljive pomažu da se smanji holesterol. Dobre su za varenje, smanjuju rizik od dobijanja dijabetesa, i usporavaju proces starenja. Jedite ih što češće sirove (mada su i sušene podjednako dobre), a nutricionisti savetuju da ih ubacite u jela od mesa, kolače, deserte, i naravno dodate u jutarnji musli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs