Povišen holesterol jejedan od glavnih krivaca za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Koju hranu treba da jedu osobe koje imaju visok nivo ovih masnoća, koje smeju da konzumiraju umereno (najviše dva puta nedeljno), a koje im se nikako ne preporučuju, u emisiji "RTS ordinacija" govorila je prof. dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih.

Pa tako jedna od preporučenih namirnica kod povišenih masnoća jeste integralni pirinač, a dr Veroslava je objasnila i zašto je to tako:

"Integralni pirinač ima dijetna vlakna koja su veoma važna kod povišenog holesterola jer za sebe vezuju višak masnoće i ugljenih hidrata. Dijetna vlakna se ne vare i izbacuju se kao takva iz organizma. A uz njih izbacujemo višak masnoća, odnosno šećera koji unosimo putem hrane."

Dijetnih vlakana ima u opni voća i povrća, žitarivama i koštunjavom voću. Pa tako, kad je reč o hlebu, žitaricama i njihovim zamenama, zabranjeno je unositi beli hleb, lisnato testo, grikalice, kornfleks, testeninu s jajima, a izdvojen je i krompir kao "nepoželjan" i to u sledećim oblicima – pire, restovan i prežen.

Koja ishrana je najbolja, a koja najgora za povišen holesterol, objasnila je dr Veroslava Stanković.