Obavezno pročitajte

ONE SU SIGURNA I NEŠKODLJIVA ALTERNATIVA TAMPONIMA I ULOŠCIMA: Saznali smo sve o menstrualnim čašicama!

Saznali smo sve o ovom proizvodu koji je hit u svetu!

Saveti stručnjaka
Autor:
ONE SU SIGURNA I NEŠKODLJIVA ALTERNATIVA TAMPONIMA I ULOŠCIMA: Saznali smo sve o menstrualnim čašicama!
Foto: Shutterstock

ŠTA JE MENSTRUALNA ČAŠICA?

Ona je higijenski proizvod namenjen ženama koje imaju menstruaciju. Napravljen je od fleksibilne plastike tzv medicinskog silikona tako da bude dovoljno meka da ne smeta ali i funkcionalna pošto se ubacuje u vaginu. Njena uloga jeste da skuplja krv i tkivo, a ne da ih upija (poput tampona). Nakon što se umetne, ona se širi i prijanja na zidove vagine stvarajući blagi vakum koji je drži na mestu. Koliko dugo može da se nosi zavisi od toga koliko je menstruacija obilna. Žene koje imaju jače krvarenje verovatno neće moći da je nose duže od 8 sati.

DA LI SU SVE ISTE

Ne. Postoje dva glavna tipa ovih proizvoda - čašica zvonastog oblika i ona koja se postavlja niže u vagini, kao i čašica koja se ubacuje slično kao dijafragma. Pored toga postoje i različite veličine, baš kao i uložaka i tampona. Kada je jednom stavite, ne bi trebalo da je puno osetite i da vam smeta.

KOJE SU PREDNOSTI NJENE UPOTREBE

Menstrualna čašica može da se koristi puno puta što je čini mnogo boljom za okolinu od klasičnih uložaka i tampona. Pored toga, žene koje je koriste ne moraju da brinu o tome da će svoje intimne delove izložiti štetnim i agresivnim supstancama poput izbeljivača (za koje znamo da se često nalaze na ulošcima i tamponima) i ne isušuje vaginu. Mogu se koristiti u svim situacijama u kojima i tamponi (na primer za treninge ili odlazak na plažu). Bez problema je mogu koristiti devojke koje nisu imale seksualne odnose. Na kraju, ona je i dugoročno isplativa.

KOJE SU MANE

Mentrualna čašica verovatno nije idelan izbor ukoliko ceo dan provodite van kuće, a imate obilnu menstruaciju zato što je malo komplikovanija za pražnjenje od menjanja uložaka ili tampona. Pored toga, postoje i psihološki razlozi zbog kojih neke žene ne žele da ih koriste (i to je sasvim u redu). Treba i savladati veštinu njihovog stavljanja.

DA LI IMA NEKIH KONTRAINDIKACIJA ZA UPOTREBU

Studije kažu da su sigurna i neškodljiva alternativa tamponima i ulošcima.

KAKO STAVITI MENSTRUALNU ČAŠICU

Prvo i pre svega, dezinfikujte čašicu. Najjednostavniji (i bapski način iako naše bake nisu nažalost imale iste opcije po ovom pitanju kao mi) jeste da je prokuvate 5 minuta: prvo je potpite u metalnu posudu i dodajte vodu sve dok se čašica ne odigne sa dna - ne sme biti na dnu. Zatim je stavite na ringlu i prokuvajte. Nakon 5 minuta sačekajte da se potpuno ohladi.

Nakon što se ohladila, uzmite čašicu i presavijte njen gornji deo na pola. Probajte da zauzmete isti položaju kao kada stavljate tampon. Bitna razika između tampona i čašice jeste ta da čašica treba da ostane niže, tako da uvek možete da osetite deo koji treba povući kako bi se izvadila bez problema.

KAKO IZVADITI MENSTRUALNI ČAŠICU

Preporučuje se da se ovo izvodi u položaju čučnja uz upotrebu abdominalnih mišiča. Koristite blage pokrete i nežno je izvucite, a zatim ispraznite i očistite.

KAKO SE ODRŽAVA

Nakon svake upotrebe treba je isprati toplom sapunjavom vodom. Sapun, razume se, treba da bude veoma blag kako ne bi iritirao zidove vagine nakon što se čašica postavi. Oni koji je dugo koriste tvrde da sa ovakvim načinom čišćenja menstrualna čašica traje godinama.

GDE JE KUPITI

Menstrualne čašice se u Srbiji mogu kupiti uglavnom putem interneta, po mojim informacijama ne prodaju se u velikim lancima drogerija, a cene se kreću otprilike između 2.400 i 3.000 dinara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs