važno!

OBRATITE PAŽNJU NA DEKLARACIJE VOĆA I POVRĆA U RADNJAMA: Nastasja otkriva kako da vidite da li su GENETSKI MODIFIKOVANI

Nastasja Nedimović, koja je pobedila rak u trudnoći, ističe da se na osnovu samo jednog koda može proveriti kvalitet namirnica koje kupujete.

Fitnes & Nutricija
11:49h Autor:
OBRATITE PAŽNJU NA DEKLARACIJE VOĆA I POVRĆA U RADNJAMA: Nastasja otkriva kako da vidite da li su GENETSKI MODIFIKOVANI
Kako da prepoznamo u prodavnicama GMO hranu?, Foto: Printscreen Instagram / cancer.influencer

Influenserka Nastasja Nedimović je bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada koja je u trudnoći otkrila da ima rak i sa njim se uspešno izborila. Promenila je potpuno način život i posvetila se zdravoj ishrani.

Ova hrabra žena je uspela da pobedi karcinomom, a sada edovono svojim pratiocima na mrežama daje savete vezano za namirnice koje svakodnevno jedemo, a ovoga puta je otkrila kako da proverimo da li je negi proizvod genetski modifikovan.

Naime, na deklaraciji na voću i povrću u maketima postoji kod koji pokazuje da li je namirnica genetski modifikovana ili ne. PLU kodovi na pakovanjima govore da li je plod uzgajan konvencionalnom metodom, da li je genetski modifikovan ili je organski.

- Ako je reč o nizu od četiri broja koji počinje brojem 3 ili brojem 4, tj. od 3000 do 4999, onda je reč o voću i povrću koje je uzgajano konvencionalnom metodom, tj. za njega je upotrebljeno mnogo presticida i drugih veštačkih sredstava. A ako na pakovanju stoji broj od pet cifara koji počinje brojem 8, to znači da je reč o genetski modifikovanoj hrani, tj GMO - objašnjava Nastasja.

Ističe da takva hrana umnogome narušava naše zdravlje.

- Znamo da ta hrana našem zdravlju donosi brojne opasnosti i zato svakako treba da je izbegavamo. Banana koja je genetski uzgojena imaće na sebi broj 84011. S druge strane, najbezbednije je ono voće i povrće koje počinje brojem 9. tj od 93000 do 94999. U tom slučaju u pitanju je zdrava organska hrana kod koje nije upotrebljena nikakva hemija niti pesticidi. Tako će, na primer, ta banana imati oznaku 94011 - kaže ingluenserka.

Međutim, ovakav način obeležavanja proizvoda koji se nalaze na policama u prodavnicama nema još uvek zakonsku obavezu.

- Ovakav način obeležavanja, odnosno kodiranja nije propisan zakonom, već je dobrovoljan. To znači da nećete svuda naći ove oznake. Pritom, ovo sve ne znači da na pijacama gde ne postoje kodovi i gde nisu naznačeni nikakvi brojevi nužno možemo naći netretirano voće, povrće ili domaće - zaključuje Nastasja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs