Masti koristimo u svakodnevnoj prehrani i one su nakon ugljenih hidrata, najvažniji glavni i rezervni izvor energije za naš organizam.
Osim energetske, masti imaju i druge glavne i sporedne uloge u našem organizmu: daju nam energiju, važan su izvor vitamina A, D, E i K, masti su izvor esencijalnih masnih kiselina, sudeluju u sintezi antitela i nekih hormona, izvor su toplote…
Ukupni unos masti u ishrani odraslih osoba ne prelazi 25 - 30% dnevnog energetskog unosa, s tim da se svega 10% i manje potreba namiri iz masti životinjskog porekla (zasićenih masti). U ishrani dece i mladih, kao i u osoba čije su energetske potrebe povećane, udeo masti može se povećati na 30 - 35% energetske vrednosti dnevnog obroka. Međutim, masno tkivo na trbuhu nije stvar estetike nego ozbiljno može uticati na naše zdravlje, jer višak kilograma u području trbuha može dovesti do dijabetesa, hormonalnih poremećaja, visokog pritiska, problema s plodnošću, štitastom žlezdom te mnogih drugih bolesti. Masnoća na trbuhu i struku nisu nastale preko noći, pa se isto tako neće preko noći ni istopiti. Ipak, topljenje masnih naslaga uz pomoć fizičke akivnosti i smanjenog unosa kalorija može biti brže ako promenimo dosadašnje životne navike i zadamo sebi cilj - ravan trbuh kao prevenciju bolesti. Pločice na stomaku prave se u kuhinji, a ne u teretani.
Ukoliko želimo da smanjimo obim struka i poboljšamo svoje zdravlje moramo:
1. Smanjiti unos ugljenih hidrata tokom dana
2. Paziti na unos "dijetalne" prerađene hrane s puno dodanih soli i konzervansa
3. Povećati unos zdravih masnoća i proteina
4. Iz ishrane izbaciti so, gazirane sokove, alkohol
5. Iz ishrane izbaciti beli hleb i sve pekarske prerađevine, kao i mesne prerađevine
6. Obavezno uvesti svakodnevno kretanje/šetnju
7. Obavezno hranu podeliti u 5-6 manjih obroka
8. Povećati unos tečnosti (vode) na min. 2 litra dnevno
9. Smanjiti stres
10. Ne izbegavati fizičku aktivnost/vežbe
(Stil.kurir.rs/Ordinacija.hr)