Poboljšajte ishranu

Glavobolja i zaboravnost su prvi znaci: Vašem telu nedostaju 4 važne supstance!

Da li ste znali da nedostatak vitamina B6 može da utiče na razvoj vaskularnih bolesti?

Medicina
Autor:
Foto: Profimedia

Sklonost ka migreni imaju temperamentni ljudi, koji imaju nisku otpornost na stres. Osim toga, sklonost može biti nasledna, a pojava glavobolje može da zavisi i od pola (žene pate od migrene češće nego muškarci). Stalni stres i nerviranje takođe imaju ozbiljan uticaj na zdravlje.

 

Pored ovih faktora, kvalitet ishrane igra u tome veliku ulogu. Naučnici su otkrili da nedostatak određenih vitamina i makro elemenata može da bude uzrok glavobolje.

 

Sastavili smo spisak takvih vitamina i makro elemenata.


1. Vitamin B9 (folna kiselina) i vitamin B12


Zbog nedovoljnog sadržaja ovih supstanci u telu, čovek postaje zaboravan, rasejan, razdražljiv. Šta više, kad se pojavi glavobolja, uzimamo lekove koji sadrže aspirin, a on snižava nivo folne kiseline i vitamina B12.

 

Da biste nadoknadili ovaj nedostatak, potrebno je da jedete spanać, bundevu, brokoli, šparglu, avokado, repu, šargarepu i jaja. Trudite se da ove namirnice uvrstite u svakodnevnu ishranu i videćete da ćete se bolje osećati.

 

Sve posledice manjka vitamina B12: Vrtoglavice, zaboravljanje, Alchajmerova bolest!

foto: Shutterstock

2. Bakar i gvožđe


Takođe spadaju u važne makro elemente. Do njihovog nedostatka najčešće dolazi kod kod žena, a to dovodi do razvoja anemije, migrene, hipotenzije, depresije i umora. Ove važne supstance možete dobiti iz oraha, pasulja, kozjeg sira, avokada, zelene salate, semenki, džigerice, algi.

 

3. Vitamin B6


Nedostatak ovog vitamina dovodi do razvoja vaskularnih oboljenja. Da biste to sprečili, jedite više pasulja, jetre, svežeg povrća, žitarica. Na taj način ćete očuvati zdravlje vitalnih organa, kao što su srce i mozak, a takođe ćete ojačati nervni i kardiovaskularni sistem.

 

4. Vitamin D


Važan vitamin koji se stvara u telu kada je izloženo sunčevoj svetlosti. U periodu jesen-zima, sunca nema dovoljno, tako da se morate pobrinuti da ishrana sadrži hranu bogatu ovim vitaminom, a to su jaja, mahunarke, džigerica, morski plodovi i mlečni proizvodi.

 

Ne zaboravite da su zdrava ishrana, spavanje, šetnje na svežem vazduhu i vežbanjeključ zdravlja i dugovečnosti! Zdrav način života smanjuje učestalost migrena i njihov intenzitet.

 

Dr Nestorović: Samo dva puta nedeljno se hranite ovako - smanjićete apetit i suzbiti gomilanje masti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs