Često nas zbunjuje u kojim namirnicama ih možemo naći a mi vam donosimo TOP 10 izvora vlakana za dobro zdravlje, piše Sensa.
Čia semenke
Bogate su antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama, mineralima i rastvorljivim vlaknima. Dve supene kašike obezbeđuju 10 g vlakana što je dovoljno da se umanje upalni procesi, holesterol i da se reguliše rad creva. Ratvorljiva vlakna u čia semenkama poboljšavaju pokretljivost creva. Važna napomena je da kada uzimate čia semenke pijete dosta vode.
Mučite muku sa štitnom žlezdom? Sa ovom hranom tiroidna žlezda radi kao sat!
Jabuke
Bogate su vitaminima C i A, folnom kiselinom, kalijumom, fosforom i pektinom. Jabuke podstiču rast dobrih bakterija u crevima a najviše hranljivih materija se nalazi upravo u kori te je nemojte ljuštiti.
Ishrana za ljude sa hipotenzijom: Zaboravite na svakodnevni umor i malaksalost! (JELOVNIK)
Banane
Omiljeno voće svakog mališana je nezamenljivo kada nastupi dijareja jer vraća nivo elektrolita i kalijuma u normalu. Odličan je izvor vlakana za dobro varenje.
Hit u svetu: Japanska dijeta sa bananama traje 7 do 12 dana - ubrzava metabolizam, topi kilograme!
Batat
Posebno je zdrav kada se jede sa kožom. Batat je bogat vlaknima, složenim uglenim hidratima i manganom.Odlični su za umanjenje neprijatnih simpota kod stomačnih čireva.
Borovnice, maline, kupine
Svi ovi šumski izdanci su savršen izvor vlakana i vitamina C. Odličan su izvor antioksidanasa tako da podstiču rad sistema za varenje, mozga i ćelija. Pojedite šaku šumskog voća svako jutro za doručak i uživajte.
Doručkujte ovako i skinućete 13 kilograma: Ova caka uspeva svima, ne može da omane!
Avokado
Ova voćka je jedna od namirnica najbogatijih vlaknima. Lako se vari i sadrži monozasićene masti koje su blagotvorne za zdravlje sistema za varenje. One su takođe, važne za pretvaranje beta-karotena u vitamin A koji je pak od suštinskog značaja za dobru obloženost creva.
Izvor zdravlja i jakih mišića: Napravite ovaj zeleni smuti i učvrstite figuru nikad lakše! (RECEPT)
Ovas
Ova žitarica je bogata rastvorljivim vlaknima kao i mineralima - bakar, selen, cink i fosfor. Vlakna iz ovsa su jako važna jer pomažu otpadnim materijama da se lakše i brže pokreću kroz creva a beta-glukani koje sadrže održavaju normalne nivoe holesterola u krvi.
Nutricionista otkriva: Kada je najbolje vreme za doručak?
Sočivo
Legumi su jako dobar izvor vlakana, proteina i esencijalnih minerala. Važna napomena je da se pre pripreme legumi potope i odstoje u vodi kako bi naša creva lakše podnela lektine koje sadrže i koji obično izazivaju gasove. Dakle, potapajte i dobro prokuvajte a sa nauta obavezno skinite kožicu pre pripreme.
Tikvice
Zbog visokog sadržaja vlakana, tikvice potpomažu čišćenje digestivnog traktasprečavajući toksine da se lepe za zidove creva i stimulišući pokretljivost creva. Većina hranljivih materija je u kožici i najbolje ih je jesti sirove.
Krastavac
Bogat je vlaknima, vodom, folnom kiselinom, kalcijumom i vitaminom C. Pomaže da se smanji gorušica, stomačna kiselina i olakšava simptome stomačnih čireva.