pravi savet

BORBA SA KILOGRAMIMA: Zbog ovih 7 razloga ne možete nikako da smršate, uprkos dijeti!

Gojaznost je postala jedna od glavnih bolesti današnjice i sve češće možemo čuti od ljudi da nikako ne mogu da smršaju, iako su danima na dijeti i pridržavaju se zdrave ishrane. U čemu je onda problem?

Fitnes & Nutricija
11:39h Autor:
BORBA SA KILOGRAMIMA: Zbog ovih 7 razloga ne možete nikako da smršate, uprkos dijeti!
Foto: Shutterstock

Neretko potpuno zaboravimo na neke stvari koje su veoma važne, uz zdravu ishranu, kako bismo što pre došli do željene kilaže. Ukoliko vam se čini da je vaš uloženi trud da izgubite nepotrebne kilograme beskoristan, obratite pažnju na sledeće činjenice!

Manjak sna

Spavanje je veoma bitno u procesu mršavljenja, jer se tada reguliše proizvodnja leptina, hormnona koji reguliše glad. Neophodno je da spavate, bar, 6 sati u kontinuitetu. Veoma je važno da na spavanje odete pre ponoći, kako bi se obezbedio optimalan hormonlani status.

Ne jedete dovoljno proteina

Proteini su sastojak na koji se mora obratiti pažnja kada se govori o gubitku kilograma. Kalorije unete putem proteina smanjuju želju za grlickalicama. Takođe, utiču na hormone vezane za apetit. A sprečavaju i usporavanje metabolizma.

Pijete malo vode

Hidratacija organizma je neophodna, bilo da ste na dijeti ili ne. Dovoljan unos tečnosti će vam pomoći u bržem sagorevanju kalorija, ali i u čišćenju tela od raznik toksina.

Izostanak fizičkih aktivnosti

Iako je način ishrane veoma važan u borbi sa viškom kilograma, za što bolje i brže rezultate je neizostavna i fizička aktivnost poput: trčanja, plivanja, vožnje bicikla, brzog hodanja. Značajna je za efikasno smanjenje masti koje se nakupljaju na stomaku ili oko drugih organa, a koje mogu dovesti do raznih bolesti. Pola sata dnevno ovih aktivnosti je sasvim dovoljno da vidite rezultate.

Mršavljenje, Vaga, Merenje
foto: Shutterstock

Konstantan stres

Pored svakodnevnog stresa zbog posla i svih obaveza koje imate, stalno razmišljate i o dijeti, što može dovesti do kontraefekta. Ukoliko neprekidno brojite kalorije i na pameti vam je hrana koju ne bi trebalo da jedete, možete osećati konstantno glad, što će vas navesti da povećate unos hrane.

Nesvesno jedete

Nemojte da jedete ispred TV-a. Budite prisutni u trenutku u kojem jedete, kako biste izbegli prejedanje.

Disbalans hormona

Hormonska neravnoteža može biti uzrok prekomerne kilaže, posebno je to problem kod žena koje su prešle 35. godinu. Zato je neophodno da svaka dama ima svog endokrinologa i jednom godišnje uradi kontrolu hormonalnog statusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs