Začine kojima je prošao rok ne morate odmah baciti, već ih možete iskoristiti u druge svrhe – da od njih napravite nešto lepo poput sveće, sapuna, ili da osvežite prostor, piše Kurir.
Mirisna sveća
Da napravite sveću potrebno je da rastopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine poput đumbira, cimeta, klinčića i ekstrakta vanile u dubljoj šerpi. Zatim polako ulijte smesu u staklenu posudu koja je otporna na toplinu, poput tegle.
Prirodna boja za garderobu
Odaberite šarene začine poput kurkume, latica šafrana i paprike, i svaki posebno zamotajte u gazu. U loncu prokuvajte vodu, ubacite jedan od začina i ostavite da se krčka oko sat vremena. U vodu dodajte jednu šoljicu alkoholnog sirćeta, a zatim stavite tkaninu koju želite da obojite i pustite da se krčka oko 30 minuta.
Dobra je ideja svakih šest meseci obaviti čišćenje ormarića sa začinima kako biste bili sigurni da li im nije prošao rok i da li kuvate sa onim svežim.