Japanci su drugačiji od ostalih naroda kada je u pitanju ishrana. Ne jedu hleb, a doručkuju supu.
Konzumiraju dosta fermentisane i neprocesuirane hrane, povrća i žitarica, umerene količine mesa i životinjskih proizvoda, voće i šećere su sveli na minimum.
Soba-reznaci
U Japanu se priprema dosta testenine u jelima ili uz dodatak povrća i začina, Ali, soba -rezanci su na vrhu liste najzdravijih jela.
Pripremaju se od heljdinog brašna i bogate su proteinima, vitaminima iz grupe B, kao i nutrijentima koji su odlični u borbi sa visokim pritiskom, a usporavaju i starenje.
Međutim, tehniku pripreme rezanaca od heljde nije lako savladati. Iako su najbolji sveži, za kvalitetne rezance kakvi se prodaju u radnja treba pročitati deklaracije.
Što je veći udeo heljde, to bolje – a dobar znak je i kratka lista ostalih sastojaka. Rezanci će biti najukusniji ako ih kuvate u puno vode i poslužite nakon ceđenja. Sob -rezanci se najčešće kuvaju od 3-5 minuta. Za to vreme budite u blizini lonca jer ako se prekuvaju neće biti ukusni.
Namirnice i napici koji čuvaju zdravlje jetre: Ako ih uključite u ishranu, bićete bez brige!
Miso pasta
Tradicionalna fermentisana pasta od soje smatra se jednom od najblagotvornijih namirnica u Japanu jer sadrži žive kulture koje čuvaju probavu i jačaju imunitet, a bogata je vitaminima i mineralima.
Osim čiste soje, miso može biti s ječmom ili pirinčom pa varira aromom, bojom i ukusom.
Reč je o omiljenom dodatku supama i sosevima, a kako bi zadržao svoja svojstva ne smete ga prokuvati.
Najbolji efekat ćete dobiti ako pomešate s malo vode i dodate jelima pred kraj kuvanja.
Najkvalitetnija miso pasta dobija se od organski uzgojene soje i kvalitetne soli s malo vode kako bi se očuvao intenzivni ukus.
Umeboši šljiva
Iako se povezuje sa šljivama, ume (prunus mume) su zapravo vrste kajsije koja se u kineskoj medicini sušila, dimila i koristila kao lek pre 2000 godina.
Naziv "suve šljive", dobile su zbog karakterističnog izgleda. Japanci su, nešto kasnije, uz so i listove biljke šiso promenili način pripreme, te počeli da koriste umeboshi za zdrave tonike, prirodne konzervanse i sredstvo koje uklanja bakterije.
Samuraji su koristili umeboši protiv umora, za snagu i energiju. Odličan je prirodni antibiotik protiv brojnih tegoba i bolesti, zatvora i za zdravu probavu, kao i zdravlje jetre i krvnih sudova.
Zbog obilja soli, ne preporučuje se jesti više od jedne dnevno, a koristi se kao dodatak brojnim jelima, bilo usitnjena na komadiće ili u obliku paste.
Amazake
Amazake je tradicionalni japanski napitak od fermentisanog pirinča. Tehnika fermentacije i konzervisanja hrane koju su Japanci koristili prie više od 1700 godina kuvanjem pirinča vode i gljivice.
Za osam do deset sati dobija se napitak prepun hranjivih sastojaka i dobrih bakterija, blagotvornih za imunitet. Amazake ima karakteristini slatkasti ukus, a vekovima je bio omiljeno piće na japanskim ulicama. Poslednjih godina vraća se na velika vrata i prerasta u sve popularniji trend.
Alge
Alge se u Japanu jedu sveže ili sušene, u miso supama, salatama ili sušiju. Smatraju se jednom od najlekovitijih namirnica koje čiste organizam i brane od bolesti zahvaljujući nutritivno bogatom i raznovrsnom sastavu. Tamne su boje i blagog morskog mirisa, alge su u Japanu popularne kao sastojak brojnih jela, ali pomažu i kod mršavljenja.
Neverovatnom brzinom zaustavljaju najteže simptome menopauze: Dva čaja sa najmoćnijim efektom!