zdravlje

Tajna dugovečnosti Japanaca: Zbog ovih 5 moćnih namirnica su zdravi kao dren!

Japanci se nalaze na listama najdugovečnijih naroda, a broj gojaznih je mali. Kako im to polazi za rukom

Lepi & Zdravi 29.05.2020. - 12:14h Autor: Stil/Punkufer. Dnevnik hr.
Foto: Shutterstock

Japanci su drugačiji od ostalih naroda kada je u pitanju ishrana. Ne jedu hleb, a doručkuju supu.

 

Konzumiraju dosta fermentisane i neprocesuirane hrane, povrća i žitarica, umerene količine mesa i životinjskih proizvoda,  voće i šećere su sveli na minimum.


Soba-reznaci

 

U Japanu se priprema dosta testenine u jelima ili uz dodatak povrća i začina, Ali, soba -rezanci su na vrhu liste najzdravijih jela.

 

Pripremaju se od heljdinog brašna i bogate su proteinima, vitaminima iz grupe B, kao i nutrijentima koji su odlični u borbi sa visokim pritiskom, a usporavaju i starenje.

 

Međutim, tehniku pripreme rezanaca od heljde nije lako savladati. Iako su najbolji sveži, za kvalitetne rezance kakvi se prodaju u radnja treba pročitati deklaracije.

 

Što je veći udeo heljde, to bolje – a dobar znak je i kratka lista ostalih sastojaka. Rezanci će biti najukusniji ako ih kuvate u puno vode i poslužite nakon ceđenja. Sob -rezanci se najčešće kuvaju od 3-5 minuta. Za to vreme budite u blizini lonca jer ako se prekuvaju neće biti ukusni.

 

Namirnice i napici koji čuvaju zdravlje jetre: Ako ih uključite u ishranu, bićete bez brige!

foto: Shutterstock

Miso pasta

 

Tradicionalna fermentisana pasta od soje smatra se jednom od najblagotvornijih namirnica u Japanu jer sadrži žive kulture koje čuvaju probavu i jačaju imunitet, a bogata je vitaminima i mineralima.

 

Osim čiste soje, miso može biti s ječmom ili pirinčom pa varira aromom, bojom i ukusom.

 

Reč je o omiljenom dodatku supama i sosevima, a kako bi zadržao svoja svojstva ne smete ga prokuvati.

 

Ubacite ovih 5 začina u ishranu i gledajte kako kilogrami nestaju: Ubrzavaju metabolizam istog momenta!

foto: Shutterstock

Najbolji efekat ćete dobiti ako pomešate s malo vode i dodate jelima pred kraj kuvanja.

 

Najkvalitetnija miso pasta dobija se od organski uzgojene soje i kvalitetne soli s malo vode kako bi se očuvao intenzivni ukus.

 

Umeboši šljiva

 

Iako se povezuje sa šljivama, ume (prunus mume) su zapravo vrste kajsije koja se u kineskoj medicini sušila, dimila i koristila kao lek pre 2000 godina.

 

Naziv "suve šljive", dobile su zbog karakterističnog izgleda. Japanci su, nešto kasnije, uz so i listove biljke šiso promenili način pripreme, te počeli da koriste umeboshi za zdrave tonike, prirodne konzervanse i sredstvo koje uklanja bakterije.

foto: Shutterstock

Samuraji su koristili umeboši protiv umora, za snagu i energiju. Odličan je prirodni antibiotik protiv brojnih tegoba i bolesti, zatvora i za zdravu probavu, kao i zdravlje jetre i krvnih sudova.

 

Zbog obilja soli, ne preporučuje se jesti više od jedne dnevno, a koristi se kao dodatak brojnim jelima, bilo usitnjena na komadiće ili u obliku paste.

 

Amazake

 

Amazake je tradicionalni japanski napitak od fermentisanog pirinča. Tehnika fermentacije i konzervisanja hrane koju su Japanci koristili prie više od 1700 godina kuvanjem pirinča vode i gljivice.

 

Za osam do deset sati dobija se napitak prepun hranjivih sastojaka i dobrih bakterija, blagotvornih za imunitet. Amazake ima karakteristini slatkasti ukus, a vekovima je bio omiljeno piće na japanskim ulicama. Poslednjih godina vraća se na velika vrata i prerasta u sve popularniji trend.

 

Matični mleč i pčele daju mladicama da bi ojačale: Evo kako da ga koristite, kako biste oporavili svaku ćeliju u telu!

foto: Shutterstock

Alge

 

Alge se u Japanu jedu sveže ili sušene, u miso supama, salatama ili sušiju.  Smatraju se jednom od najlekovitijih namirnica koje čiste organizam i brane od bolesti zahvaljujući nutritivno bogatom i raznovrsnom sastavu. Tamne su boje i blagog morskog mirisa, alge su u Japanu popularne kao sastojak brojnih jela, ali pomažu i kod mršavljenja.

 

Neverovatnom brzinom zaustavljaju najteže simptome menopauze: Dva čaja sa najmoćnijim efektom!

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...