ne radite ovo

5 kobnih grešaka kod pripreme roštilja: Evo zašto vam ne ispadne dobro!

Donosimo vam korisne savete koje greške treba da izbegavate u širokom luku kada pripremate roštilj

Recepti
Autor:
5 kobnih grešaka kod pripreme roštilja: Evo zašto vam ne ispadne dobro!
Foto: Shutterstock

Pečenje roštilja je umetnost, i veština koja se stiče iskustvom. Kada kupite kvalitetno meso, bitna je priprema pre samog pečenja.

Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.

Ne marinirate dovoljno meso

Roštilj će biti ukusniji ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja. Najbolje bi bilo da to uradite veče pre pripreme.

Nemojte zaboraviti da u marinadu dodate limunov sok ili sirće, jer ćete tako sprečiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

Izbegavate dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom.

  • Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, te pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što na njih stavite komade mesa.

5 trikova profesionalnih kuvara za najbolju piletinu na svetu: Sočnije meso nećete probati

foto: Shutterstock

Stavljate hladno meso na reštetku

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tiganj, tako bi trebalo pustiti da marinirano meso bude na sobnoj temperaturi pre nego što ga stavite na rešetku roštilja.

Na ovaj način meso će se lepše ispeći i imati bolju boju.

Previše okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj, što manje ga okrećite i pomerajte.

Naime, mesu s roštilja onaj fantastičan ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom periodu.

Kada smatrate da treba da okrenete meso, hvataljkama pokušajte nežno da odvojite meso od rešetke. Ako se meso "lepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da treba ostaviti još nekoliko minuta da se peče kako bi dobilo finukaramelizovanu površinu.

Ne puštate meso da se odmori

Kako bi se izjednačili sokovi u mesu, te komad postao sočan, potrebno je da svaki malo 'odmori'.

Kada se meso ispeče, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da odstoji.

Aluminijska folija zadržaće toplotu, a komadi mesa će biti sjajnog ukusa.

Trik Džejmija Olivera za najbolje pečeno pile: Hrskava korica, a sočno meso! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs