Meso u marketima stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, naročito se to odnosi na mleveno.
Pored informacija na pakovanju treba obratiti pažnju i na izgled mesa.
"Iako mnogi ljudi misle da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome", kaže Elizabet Roesicke iz Nemačkog poljoprivrednog centra.
Kvalitetno meso mora imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama koje podsećaju na vene kojima je meso prošarano.
Osim toga, u upakovanom mesu ne sme biti vode. Pre stavljanja u zamrzivač dobro ga osmotrite.
Boja
Idealna boja zavisi od vrste mesa. Teletina mora biti svetla, nikako bela. To isto važi i za živinu.
Pravilna boja govedine srednje crvena, te ukoliko je tamna to je loš znak. Idealna boja svinjetine je bledoružičasta.
"Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati", naglašava Roesicke.
Čvrstina
Drugi vid provere jeste čvrstina mesa. Dakle, ako ga pristisnete prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje, ne sme ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati.
Gurmanski omlet iz rerne: Za kvalitetan početak dana! (RECEPT, VIDEO)