riznica zdravlja

Superhrana koja čini čuda za organizam: Ovih 9 moćnih namirnica treba svakodnevno jesti!

Saznajte koje namirnice i napitke treba da uvrstite u svoj jelovnik svakodnevno

Lepi & Zdravi 26.05.2020. - 13:14h Autor: Stil/Punkufer. Dnevnik hr.
Foto: Shutterstock

Ljudskom organizmu su potrebni minerali, vitamini i vlakna kako bi dobro funkcionisalo. 

 

Postoje namirnice koje ako konzumiramo na dnevnom nivou unećemo sve što je potrebno za dobro zdravlje, a time će i bolesti i prehlade bežati od nas.

 

Zeleni čaj

 

Dobro su poznate pogodnosti koje donosi ovaj napitak. Sadrži mnoštvo antioksidanasa koji čiste organizam od nakupljenih toksina. 

 

Ubrzava metabolizam, te pomaže kod mršavljenja. Blagotvorno deluje i na rad srca i krvnih sudova, mozak i probavu. Poredtoga, jača imunitet, smiruje telo i pomaže u borbi protiv karijesa.

 

Jogurt

 

Jogurt je pravi izvor proteina, kalcijuma i dobrih bakterija koje  jačaju imunitet i poboljšavaju varenje.

 

Ali, nisu svi jogurti isti, te treba izbegavati one sa dodakom šećera. Najbolji izbor je domaći kefir, još ako ga zasladite s voćem ili medom užitak je bolji.

 

Kralj začina - crni biber: Neutrališe slobodne radikale i pomaže u sprečavanju ozbiljnih bolesti!

foto: Shutterstock

Jabuke

 

Jabuke su pune vlakana, vitamina i minerala. Brojne su zdravstvene prednosti ovog voća, te pomažu kod snižavanja holesterola, jačaju srce i krvne sudove. 

 

Pored toga, smanjuju rizik od upala i jačaju kosti. Birajte jabuke koje nisu prskane, a ako nemate izbora, bolje im ogulite koru.

 

Šumske bobice

 

Ovi slatkiši iz prirode su odlična alternativa nezdravim desertima kad vas uhvati kriza za slatkim.

 

Flavonoidi, antioksidativni spojevi koji deluju protiv ćelijskih oštećenja čuvaju zdravlje srca, živčanog sistema mozga.

 

Stoga, iskoristite sezonu jagoda, malina, borovnica, kupina i ribizla jer će vas napuniti potrebnim vitaminima, mineralima, kao i vlaknima.

 

Pomorandže

 

Treba imati naviku da pijete čašu ceđenog soka od pomorandže dnevno jer ćete organizmu dati vitamin C koji igra važnu ulogu u izgradnji i obnovi tkiva.

 

 Jačaju imunitet, te teraju viruse i prehlade, a blagotvorni antioksidansi smanjuju opasnost od oštećenja kože, vitamin B6 koristan je u regulisanju krvnog pritiska, a vlakna će držati šećer pod kontrolom.

 

Ovsene pahuljice

 

Ovas je veoma bogat vlaknima i proteinima, ali može da sadrži gluten, pa pre kupovine treba proveriti deklaraciju. Topiva vlakna snižavanju holesterol, a netopiva pokreću probavu, sprečavaju zatvor i poboljšavaju zdravlje creva.

 

Osim toga, ovsene pahuljice su riznica gvožđa i kalcijuma, vitamina B i E, te magnezijuma. U ovsenu kašu dodajte zdrave dodatke poput jogurta, orašastih plodova, semenki, voća, cimeta ili kurkume, a možete je i pripremiti veče pre pa ostaviti da stoji preko noći.

 

Od peteljki trešanja kuvajte čaj i pijte svaki dan: Evo šta će vam se dogoditi! (RECEPT)

foto: Profimedia

Brokoli

 

Brokoli spada međ najzdravije namirnic jer sadrži čitav spektar vitamina i minerala. Vitamin C je zaslužan za dobar imunitet, vitamin K čuva kosti, a ostali nutrijenti pomažu u detoksikaciji, te sprečaju upalne procese i štite nas od opasnih bolesti.

 

Čudesna brokula snižava rizik od raka, visokog tlaka i bolesti kostiju te poboljšava probavu i čuva zdravlje očiju.

 

Trik da krompir ne proklija tokom dužeg stajanja: Samo stavite ovo u kesu sa njim i ne brinite!

foto: Shutterstock

Orašasti plodovi

 

Ako niste alergični na orašaste plodove, šaka dnevno ovih ukusnih grickalica je pravi izbor za vas. Bogati su proteinima, vlaknima, zdravim masnoćama, antioksidansima i E vitaminom.

 

S obzirom na to da su kalorični, potrebno je pripaziti da ne preteramo sa količinom.

 

Kako biste držali holesterol pod kontrolom i pomogli svom srcu birajte raznovrsne orašaste plodove (bademem lešnike, orahe, indijske oraščiće, ) koje možete iskoristiti za pripremu namaza, zdravih deserta ili salata.

 

Šargarepa

 

Isieckana šargarepa na štapiće odlična je grickalica koja će nas zasititi, a pomoći u obnavljanju ćelija i detoksikaciji. Osim toga, poznato je da čuva zdravlje očiju, jetru i pluća.

 

Ako je redovno jedemo,  može smanjiti rizik od raka i moždanog udara.


Zrno ovog voća je tajna zdravlja: Teško je i poverovati da leči, sprečava i ublažava simptome preko 100 bolesti!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...