Mnogi pate od deficita

Tačno ovoliko selena unesite svakog dana: Gledajte šta se događa sa telom i zdravljem!

Veoma važan element za ljudski organizam

Lepi & Zdravi
Autor:
Tačno ovoliko selena unesite svakog dana: Gledajte šta se događa sa telom i zdravljem!
Foto: Profimedia

Iako pripada takozvanim elementima u tragovima, selen je jedna od vitalnih supstanci u ljudskom telu. Njegov nedostatak dovodi do oštećenja funkcija organa i sistema, a čest je problem od kojeg pati više od milijardu ljudi.

Mineralni selen u svom prirodnom obliku deo je zemlje, neke hrane i u malim količinama nalaze u vodi. Ima antioksidativna svojstva, pojačava imunitet, štiti organizam od oštećenja slobodnim radikalima i upalnim procesima, služi za održavanje normalnog metabolizma. Ali obično ga ljudi konzumiraju mnogo manje nego što je potrebno za dobro funkcionisanje svih organa i sistema.

Prednosti selena

Selen je neophodan za lečenje zaraznih bolesti, eliminaciju virusnih patogenih mikroorganizama. Naučnici veruju da je koristan čak i u suzbijanju HIV infekcije, jer je kod ove bolesti pacijentima dijagnostikovan njegov nedostatak. Dodatni unos selena poboljšava generalno stanje pacijenata, povećava broj leukocita u krvi i smanjuje potrebu za hospitalizacijom.

Brojevi na deklaraciji hrane sve otkrivaju: Ove E oznake zabilazite u širokom luku– jako opasne po zdravlje!

foto: Shutterstock

Selen je neophodna komponenta molekula proteina u elementima koji štite ljudsko telo od oksidativnih oštećenja.

Medicinske studije su zaključile da selen pomaže u suzbijanju bakterijskih i virusnih infekcija, čak i onih koje imaju mogućnost mutiranja u sojeve visoke patogenosti.

Pomaže u održavanju dobrog rada endokrinog sistema, poboljšava funkciju štitne žlezde koja sadrži najviše selena u svom tkivu. Selen ima pozitivan uticaj na plodnost muškaraca, dok kod žena smanjuje rizik od pobačaja.

Nedostatak selena otkriven je kod pacijenata sa hroničnom bronhijalnom astmom. Razne studije su potvrdile da selen pomaže u smanjenju rizika od malignih neoplazmi, jer sprečava nagomilavanje slobodnih radikala, koji je jedan od faktora rizika raka.

Od peteljki trešanja kuvajte čaj i pijte svaki dan: Evo šta će vam se dogoditi! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Hrana bogata selenom

Da biste smanjili rizik od poremećaja povezanih sa nedostatkom selena, najbolje je jesti hranu koja je bogat izvor ovog elementa. To su:

  • Orašasti plodovi: brazilski orasi, indijski orah, suncokretovo seme i čia seme;
  • Morska riba: sardine, haringe i losos;
  • Meso i jetra živine (piletina i ćuretina) i stoke koja se hrani biljkama (krave, ovce);
  • Pečurke;
  • Beli luk;
  • Jaja.

Istovremeno, treba imati na umu da samo visokokvalitetni proizvodi donose korist. Na primer, jaja moraju biti odabrana samo organskog porekla. A mesni proizvodi bi trebalo da budu samo od stoke koja pase na livadi, odnosno hrani se organski.

Indeks selena u prehrambenim proizvodima varira, u zavisnosti od zasićenosti tla ovim elementom u tragovima. Takođe bi trebalo da znate da se količina minerala smanjuje tokom termičke obrade, jer se uništava rafinisanjem ili zagrevanjem. Zbog toga je bolje da preferirate proizvode koji su minimalno prerađeni.

Kralj začina - crni biber: Neutrališe slobodne radikale i pomaže u sprečavanju ozbiljnih bolesti!

foto: Profimedia

Idealna doza selena

Svakodnevno bi trebalo unositi tačno 200 mikrograma selena, jer telu treba veoma mala količina. Ali, zapamtite - koliko je štetan deficit selena, višak je još opasniji - može doći čak i do trovanja.

Ukoliko želite da uzimate dodatke ishrani sa selenom, to obavezno uradite samo uz konsultaciju s lekarom.

Nedostatak je najbolje nadoknaditi hranom, jer je predoziranje selenom kroz hranu gotovo nemoguće. Na primer, jedite brazilske orahe: 2-3 komada orašastih orašastih plodova zasitiće telo selenom i drugim korisnim materijama i neće naštetiti organizmu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs