Od mnogih začina koji se smatraju savršenim spojem zdravstvenih koristi, jedan se ipak ističe kao „kralj začina“. U pitanju je crni biber.

Začin koji se pravi mlevenjem osušenih bobica cvetajuće biljke Piper nigrum, koristi se u mnogim kuhinjama kako bi jelima dodao blago začinjen okus. Pored soli, biber je najčešće korišćen začin za mnoga jela i savršeno nadopunjuje sve ostale začine. U stvari, crni biber ima mogućnost da pojača ukus, aromu i lekovita svojstva bez obzira na začin sa kojim se koristi zajedno.

Crni biber je lekoviti začin sa dugom istorijom upotrebe u tradicionalnoj medicini, naročito u Ajurvedi. Prema studijama, bogat je aktivnim jedinjenjima koja mu daju obilje korisnih svojstava, naročito antioksidativnih i protivupalnih aktivnosti. Piperin, hemikalija odgovorna za pikantnost crnog bibera, ne samo da pomaže u ublažavanju tegoba poput mučnine i glavobolje, već povećava apsorpciju biljnih jedinjenja iz drugih lekovitih biljaka, poput kurkumina iz kurkume.

Zdravstvene prednosti crnog bibera

U ajurvedskoj medicini, crni biber se smatra lekovitim začinom koji poboljšava protok krvi i snabdevanje mozga kiseonikom. Takođe, on pojačava varenje, podstiče apetit i pomaže u održavanju respiratornog zdravlja i zdravlja zglobova. Ajurvedski iscelitelji visoko cene crni biber, jer je pojačava bioraspoloživost, verujući da može pomoći u postizanju koristi drugih biljaka za različite delove tela. Takođe, oni koriste crni biber u raznim formulacijama zbog njegove moći čišćenja organizma i važnih antioksidativnih svojstava.

Evo naučno podržanih zdravstvenih prednosti crnog bibera i piperina:

Crni biber je svestran začin koji nudi obilje zdravstvenih koristi, pa je preporuka da se doda u ishranu kako bi se poboljšao ukus jelima, ali i poboljšalo zdravlje srca i mozga.