Povedite računa

Svi znaju samo koliko je dobar: Ovo mogu biti nuspojave čaja od kamilice!

Kamilica može da izazove zabrinjavajuće nizak pritisak kada se meša sa lekovima za snižavanje hipertenzije

Lepi & Zdravi
Autor:
Svi znaju samo koliko je dobar: Ovo mogu biti nuspojave čaja od kamilice!
Foto: Shutterstock

Iako nuspojave nisu česte, kamilica može da izazove povraćanje, pospanost i alergijske reakcije, poput problema sa disanjem, zatvaranje grla, iritacije ili otoka na usnama, jeziku ili licu, piše Bašta Balkana.

Kamilicu ne bi smeli da uzimaju oni koji su alergični na bele rade, astres, hrizantemu ili ambroziju. Kamilica takođe može da reaguje sa nekim lekovima, pa pazite ukoliko koristite sledeće medikamente:

  • Antikoagulanti i antiagregativni lekovi poput varfarina (Coumadin), klopidogrela (Plavix) i aspirina — Visok rizik od krvrarenja je povezan sa korišćrnjem obih lekova zajedno sa kamilicom.
  • Lekovi za krvni pritisak — kamilica može da izazove zabrinjavajuće nizak pritisak kada se meša sa ovim lekovima.
  • Lekovi za dijabetes —povećava se rizik od hipoglikemije ili ektremno niskog nivoa šećera u krvi.
  • Sedativi (barbiturati, antidepresivi, benzodiazepin i lekovi protiv srčanog udara) i lekovito bilje (valerijan ili catnip) —njihova snaga može znatno da se poveća kada se ujedno koristi i kamilica.
  • Lekovi koji se razgrađuju u jetri poput statina, antimikotičnih lekova i feksofenadina (Seldane) — jetra je poznata po tome da razgrađuje kamilicu i postoji mogućnost da reaguje sa lekovima koji vrše sličnu ulogu.

Da biste izbegli ovakva neželjena dejstva, uradite alergenski test ili se konsultujte sa lekarom da biste znali da li vaše telo može da podnete ovu biljku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs