Deluje kao tableta za smirenje

Najstariji srpski narodni lek: 5 razloga da svake večeri popijete šoljicu čaja od kamilice!

Kutija čaja od kamilice definitivno zaslužuje da u kući stoji zajedno sa lekovima

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Za neke čajeve mnogi veruju da sadrže magična svojstva, a čaj od kamilice bi mogao stvarno da bude jedan od baš takvih.

Čaj od kamilice je dobar za čitav spektar problema, od poboljšanja sna, do probavnih problema, a navodno igra zaštitnu ulogu i kad je u pitanju zdravlje srca.

Cvetovi ove biljke sadrže flavonoide i antioksidanse, a kada se osuše, mogu se koristiti kao prirodni biljni lek. Iako se radi o zdravijem napitku od onih koje sadrže kofein, dobro je znati da nije za svakoga. Evo koje su najpoznatije dobrobiti ovog čaja za odraslu osobu kada su u pitanju određeni problemi.

1. Anksioznost

Velik je broj ljudi koji (posebno danas) pate od anksioznosti, koja se smatra i najčešćim mentalnim problemom u svetu. Za neke osobe, lečenje lekovima nije uvek najbolja opcija, ali na sreću postoji puno alternativnih rešenja koja vredi isprobati. Čaj od kamilice je poznat po tome da olakšava simptome tako što podstiče kvalitetan san i umiruje. Dobro je znati da ne deluje na svakog isto, a ako patite od anksioznosti ili depresije, svakako se konsultujte s lekarom.

2. Bolji san

Šoljica čaja od kamilice pre spavanja i nije tako nova navika. Ustvari već se dugi niz godina smatra da pomaže osobama koje pate od nesanice. Umirujući efekat je zasluga antioksidansa apigenina, koji povezuje određene receptore u mozgu koji će smanjiti osećaj anksioznosti i podstaći san.

Bočica ovog ulja leči preko 10 bolesti: Ubija viruse i bakterije, čuva srce, sprečava moždani udar!

foto: Shutterstock

3. Probavne tegobe

Ovaj čaj sadrži protivupalna svojstva i deluje protiv grčeva, pa umiruje i probavne tegobe. Šoljica čaja od kamilice može da ublaži smetnje poput menstrualnih grčeva, loše probave i nadutosti.

4. Zdravlje srca

Antioksidansi koji se nalaze u ovom čaju mogu smanjiti šanse da će se razviti bolesti srca. Veruje se, na osnovu sprovedenih studija, da deluju tako što regulišu krvni pritisak i holesterol. Kako pomaže kod stresa, podstiče dobar san i opušta krvne sudove, redovnim ispijanjem ovog čaja možete uticati na kontrolu krvnog pritiska. Iako ovaj čaj može pomoći u puno situacija, valja napomenuti da može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje koriste lekove za razređivanje krvi.

5. Šećer u krvi

Naučnici iz Irana otkivaju kako ovaj napitak može da utiče na snižavanje nivoa šećera u krvi, što je svakako važno za sve koji imaju šećernu bolest. Kamilica sadrži antioksidans koji se naziva kvercetin, a koji ima uticaj na određene enzime koji igraju važnu ulogu kod dijabetesa. Iako je potrebno sprovesti još istraživanja, mala studija sprovedena na Univerzitetu Tabriz posmatrala je 64 ispitanika koji imaju dijabetes tipa 2, starosti od 30 do 60 godina. Pola grupe je pilo čaj od kamilice 8 dana uz svaki obrok, dok su drugi pili vodu. Grupa koja je pila čaj od kamilice je imala znatno niži nivo šećera u krvi od ostalih ispitanika.

Kontraindikacije: Najčešće nuspojave uključuju alergijsku reakciju, iritaciju oka i povraćanje. Ako planirate da uključite čaj od kamilice u dnevnu rutinu, svakako razgovarajte o tome sa svojim lekarom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...