Ovo treba da znate

Zašto smo stalno gladni: 9 poremećaja zbog kojih se gojite!

Vaš problem nije samo uživanje u hrani

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Profimedia

Samo zato što ste gladni ne znači da vašem telu treba još kalorija. Ova medicinska stanja mogu otkriti u čemu je ustvari problem!

 

Depresija


Ako vam nije jasno zašto ste stalno gladni, jedan od mogućih odgovora može biti i vaše raspoloženje. Unos hrane je često mehanizam obrane kod osoba koje pate od depresije ili anksioznosti, a jedan od razloga može biti i taj što nemaju dovoljno serotonina, a hrana poput testenine može podići njegov nivo, objasnila je Holi Lofton, nutricionista i specijalista za kontrolu težine u Njujorku. Depresija se, dodaje, neće "lečiti" celerom, pre onim namirnicama koje vam je mama davala kada ste bili loše volje, poput čokolade.

 

Stres


Kada ste pod stresom, nivo kortizola raste što će vaše telo podstaći na želju za hranom, čak i ako vam u stvarnosti kalorije nisu potrebne. Iako se ne radi o potrebi, kortizol šalje mozgu signale da niste siti. Upravo je to razlog zašto se stres povezuje s prekomernim nakupljanjem kilograma.

 

Štitna žlezda


Ako ste stalno gladni i jedete više nego obično, ali nekako se čini da ste i dalje mršavi, moguće je da vam probleme stvara štitna žlezda.

 

"Štitna žlezda je endokrini hormonalni organ koji ubrzava sve procese u telu pa možete očekivati da će se ubrzati metabolizam, a kao rezultat će se javiti glad", kaže dr Lofton. Moguće je da ćete zbog nepravilnog rada štitne žlezde imati osećaj da nikada niste siti, ma šta god pojeli. Promene raspoloženja, lomljivi nokti i gubitak kose takođe mogu biti znakovi problema sa štitnom žlezdom.

 

Tajni simptom koji vas upozorava na bolesti: Da li ste čuli za skrivenu glad?

foto: Shutterstock

Gojaznost


Preterano uživanje u jelu može voditi do gojaznosti, ali radi se o začaranom krugu gde sama gojaznost može uzrokovati stalnu želju za hranom. Višak masnoća može uzrokovati preterano lučenje insulina, a jak apetit je rezultat toga, objašnjava Lofton. Uz to će višak masnoća umanjiti osetljivost na hormon leptin jer masnoće proizvode sopstvene hormone i iz tog razloga osobe koje su gojazne stalno osećaju glad, za razliku od onih koji su mršavi.

 

Dijabetes


Dijabetes tipa 1 i 2 poremetiće nivoe šećera u krvi, što će stvoriti ciklus u kojem se stalno javlja glad. Nizak nivo šećera u krvi budi apetit, ali prejedanje u ovom slučaju može samo da pogorša stvari. Problem je u tome što se apetit nikako ne može zadovoljiti, pa se čini da osoba nikako ne uspeva da izgubi višak kilograma. Čak i ako ste stalno gladni, pratite nivo šećera u krvi i izbegavajte tešku hranu i prerađene proizvode.

 

Menstruacija


Hormonalne promene u ciklusu mogu dovesti do toga da vam 10 čokoladica nije dovoljno kako biste utolili želju za slatkim. Ali, potrebno je i nešto više kalorija kako bi zadovoljili potrebe organizma u tom delu meseca jer je organizam u stadijumu visoke energije, što je i razlog zašto žene osećaju umor. Zadovoljite želju namirnicama koje su zdravije od onoga za čime biste odmah posegnuli.

 

Šta se dešava kada pomešate 3 vrste voća: Napitak koji hrani telo i mozak, ubija glad!

foto: Shutterstock

Lekovi


Povećan apetit može biti nuspojava korišćenja određenih lekova, poput onih protiv depresije, alergije i lupusa. Ne preskačite lekove, ali ako vam ne čine dobro, porazgovarajte s lekarom o mogućoj zameni.

 

Dehidracija


Čak i ako samo osećate glad, možda ste pogrešno shvatili organizam koji ustvari želi samo vodu. Kada ste dehidrirani, bez da osećate fizičke posledice, moguće je da prvo osetite glad. Dan započnite uz vodu i uvek je imajte u blizini. Nemojte piti zaslađena pića umesto vode, jer će samo slati signale mozgu da ste gladni.

 

Nesanica


Bez preporučenog sna koji bi trebalo da traje 8 sati, organizmu je teško regulisati rad hormona koji kontrolišu apetit, pa će on porasti i vama će biti svejedno šta jedete, samo da nešto jedete. Kako je stres često uzrok nesanice, pokušajte da se suočite s tim problemom kako više ne biste imali problema sa snom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs