SAZNAJTE ŠTA JEDETE

Brojevi na deklaraciji hrane sve otkrivaju: Ove E oznake zabilazite u širokom luku– jako opasne po zdravlje!

Oznake na deklaracijam na prehrambenim prizvodima često su "špansko selo" za prosečnog potrošača, a mogu direktno uticati na to da li ćete kupiti taj proizvod ili ne - ukoliko tačno znate šta one predstavljaju.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Brojevi na deklaraciji hrane sve otkrivaju: Ove E oznake zabilazite u širokom luku– jako opasne po zdravlje!
Foto: Profimedia

Kada kupujemo namirnice za svoju porodicu, vodimo računa da biramo što zdravije, ono sa što manje veštačkih dodataka, boja, emulgatora i konzervanasa. Upravo za to služe obavezne oznake – takozvane deklaracije na kojima je detaljno opisan sastava konkretnog proizvoda i šta on u sebi sadrži.

Namirnice u širokoj potrošnji veoma često mogu u sebi sadržati veliki broj različitih aditiva i materija koje mogu biti štetne po zdravlje, pa je od vitalnog značaja da naučite kako da protumačite šta zaista znače skraćenice koje bi trebalo da vas informišu od čega se sastoji proizvod koji planirate da kupite. Posebo treba voditi računa o sastavu namirnica koje su namenjene za ishranu beba i dece.

Šta su E brojevi?

E brojevi označavaju skraćenicu za emulgatore i dele se prema sastavu:

· E100-199 su veštačke boje

· E200-299 označavaju konzervanse koji služe da se produži rok trajanja hrane(viršle, parizeri, margarin)

· E300-321 su antioksidansi čija je uloga da spreče kiseline da prodru u namirnice

· E453 i nadalje – su zgušnjivači i učvršćivači konzistencije hrane (pudinzi, želatini, kafe u flašicama)

· E620-625 je glutama/monosodijumt je hidrolizirani biljni protein

E brojevi na ambalaži podrazumevaju da te namirnice sadrže aditive, koji se dodaju u hranu da bi duže zadržala svežinu, ukus, aromu...Hemijski prerađene namirnice sadrže veliki broj E brojeva, što podrazumeva da imaju i veliki broj aditiva. Različiti aditivi mogu biti i jaki alergeni, pa je potrebno posebno voditi računa o tome kada imate alergiju na neku hranu ili kada kupujete namirnice za decu i bebe za koje pouzdano ne znate da li tolerišu te sastojke.

Poseban operez preporučuje se kod E620- 625 glutamata – takozvanog pojačivača ukusa. Glutamat se može naći u mnogim gotovim proizvodima, začinima, grickalicama, slatkišima, suhomesnatim proizvodima, supama iz kesice i brojnim drugim proizvodima. Glutamat, prema naučnim istraživanjima može dovesti do razvoja glavobolja, gojaznosti, povišenog šećera, a utiče i na promene raspoloženja, između ostalog.

Transmasne kiseline – zasićene masti – hidrogeniozvane masnoće

Gotova jela, peciva, slatkiši, pržena hrana, słane grickalice, margarin kao i brza hrana sadrže transmasti, koje nastaju industrijskom obradom tečnih biljnih ulja u čvrsta. Ove masti dovode do pada HDL (dobrog) holesterola, a podižu nivo LDL štetnog holesterola. Štetne su za srce i krvne sudove. Druga imena su za transmasti su hidrogenizovane biljne masnoće, hidrogenizovane masti.

Proizvodi sa oznakom "bez šećera" mogu biti varka jer se šećer može kriti pod nekim drugim imenomglukoza, fruktoza, saharoza, maltoza, laktoza, sirup od šećerne repe ili sladni sirup.

Šećerni sirupi su jeftinija vrsta šećera i veoma se često koriste, a najviše su zatupljeni u gaziranim pićima, kupovnom pecivu, sladoledu, pudinzima i voćnim jogurtima. Šećerni sirupi mogu uticati na povećanje masnih ćelija oko jetre i unutrašnjuih organa, nivo triglicerida u krvi, rad bubrega ikrvni pritisak.

U veoma opasme E brojeve, one koje biste trebalo da izbegavate po svaku cenu, spadaju:

· U zabranjene spadaju: E103, E105, E111, E121, E125, E126

· U opasne spadaju: E102, E110, E127

· U izrazito opsane: E123

· One koji izazivaju poremećaj rada creva: E221,E222, E223, E224, E226, E405, E407, E461, E466

· One koji izazivaju želudačne tegobe: E322, E338, E339, E341, E462, E463

· One koji mogu pruzrokovati jake alergije: E230, E239, E311, E313

· One koji mogu oštetiti bubrege i jetru: E171, E173, E320, E322

E 951 – Aspartam, veštački zaslađivač

Aspartam spada u grupu veštačkih zaslađivača i predstavlja zamenu za šećer. Nalazi se u gotovo svim proizvodima sa natpisom “bez sećera”, pre svega u osvežavajućim napicima, žvakama, lajt jogurtu i slatkišima. Ukoliko se unosi u većim količinama može izazvati mučnine, tahikardiju, depresiju, hroničan umor i migrenu.

E 322 Soja lecitin je GMO proizvod (genetski modifikovan) i služi za spajanje vode i ulja u proizvodu. Može se naći u keksićima, bombonama, čokoladi i sličnim proizvodima.

Dakle, sa industrijski obrađenom hranom – oprezno i obavezno čitajte šta sadržio ono što ćete uneti u svoj organizam ili poslužiti svojoj deci.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs