Još 1932. godine, nemački biohemičar Oto Varburg dobio je Nobelovu nagradu za dokazivanje veze između raka i kisele sredine u telu.
Ćelije raka žive samo u kiseloj sredini; u alkalnoj sredini umiru za tačno 3 sata.
Međutim, veoma je teško promaći bar jednu bolest čiji razvoj ne bi podstakao zakiseljavanje.
Nažalost, savremenim tempom života i stalnim padom kvaliteta (prirodnosti!) hrane, kod većine ljudi kiselo-bazni balans se pomera na kiselinsku stranu. Zakiseljavanje tela je kumulativno, u porastu, piše Econet.ru
Provera kiselinsko-bazne ravnoteže je prilično jednostavna - apoteke prodaju lakmus papire pomoću kojih se može „meriti“ pH pljuvačke i urina, što će pokazati našu kiselo-baznu ravnotežu. Vredi zapamtiti da će jutarnji urin najverovatnije biti kisel, jer se višak kiseline izlučuje preko bubrega, tako da morate meriti pH urina ne ujutro, već na drugom odlasku u toalet.
Indeks kiselosti u velikoj meri varira od različitih faktora i tek nakon ponovljenih merenja može se izvesti aritmetička sredina i izvesti zaključak o acido-baznoj ravnoteži organizma. Istovremeno, zapamtite da je pH urina ispod 7 znak zakiseljavanja, a iznad 7,5 - alkalizacije.
Ako je vaš pH manji od 7, možete biti sigurni da je u vašem telu stvoreno fantastično povoljno okruženje za razvoj infekcija. Promeniti ovakvo stanje može svaki čovek!
Verovatno svi razumeju da je kiselinsko-bazni disbalans prvenstveno, naravno, posledica hrane. Ukupni pH našeg tela zavisiće od toga šta se nalazi u tanjiru za večeru (kiselost karakteriše ovaj parametar). Naravno, morate jesti sve - ali istovremeno posmatrajte proporciju. Za zdravu osobu, odnos alkalizirajućih i oksidirajućih namirnica u meniju treba da bude približno 50:50, a kod bolesne osobe 80:20.
Vrlo često, namirnice kiselog ukusa alkaliziraju naše telo (na primer, najsjajniji "prevarant" - limun - jedna od glavnih alkalizirajućih namirnica, uprkos svom kiselom ukusu!).
Na primer, potpuno „nekisela“ jaja, meso, riba, beli hleb su glavni krivci zakiseljavanja organizma!
Donosimo vam spisak alkalnih namirnica:
- Sveže kajsije
- Suve kajsije
- Sveže jabuke
- Sušene jabuke
- Zrele banane
- Zelene banane
- Grožđe i sok od grožđa
- Suve šljive
- Breskve
- Trešnje
- Limunov sok
- Sok od pomorandže
- Lubenice
- Dinje
- Urme
- Suve smokve
- Ribizla
- Brusnice
- Bilo koje bobičasto voće i skoro svo voće
- Kupus
- Karfiol
- Celer
- Sveži krastavci
- Maslačak (zeleni)
- Zelena salata
- Luk
- Zeleni grašak
- Rotkvica
- Slatka paprika
- Svež paradajz
- Sveža cvekla
- Šargarepa
- Krompir sa kožom
- Pasulj
- Ječam, ovas
- Badem