Sećanja

ISIDORA BJELICA BILA UBEĐENA DA JE ZBOG OVOG DOBILA RAK: Hrana nije kriva!

Književnica Isidora Bjelica preminula je 5. avgusta 2020. godine nakon duge borbe sa rakom

Celebrities
Autor:
ISIDORA BJELICA BILA UBEĐENA DA JE ZBOG OVOG DOBILA RAK: Hrana nije kriva!
Foto: Kurir / Dado Đilas

Isidora Bjelica je imala samo 53 godine kada je preminula od raka. Pre toga je javno pričala o ovoj bolesti sa kojom se lavovski borila.

Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila da su kobasice, slanina i druge mesne prerađevine kancerogene, Isidora je tih dana na društvenim mrežama objavila ove reči:

"Nisam jela ni kobasice ni slaninu niti pusila cigarete, ni pila alkohol... Tuga je ta koja je najkancerogenija, nje sam pak imala u galonima.."

Književnica se godinama borila protiv karcinoma, a na lečenje je išla i u Švajcarsku.

"Rak je najgora sponzoruša, troši bez prestanka. Živimo u strašnom vremenu, da kad nemaš novac za lečenje - umireš. Ja sam bila na ivici da umrem ćutke, ne priznavši da posle dve i po godine nemam više novca za lečenje, ali onda sam shvatila da nemam pravo na to zbog dece..." Rekla je svojevremeno Isidora.

Ovih dana, na društvenim mrežama njena deca, Vila i Lav, su podelila emotivne poruke upućene njihovoj pokojnoj majci:

2012. godine Isidori je dijagnostikovan rak zbog čega su joj odstranjena oba jajnika, materica i trbušna maramica. Osim mukotrpnih bolova, morala je da se bori i sa psihom jer kancer smatra elegantnim samoubistvom. Bolest ju je naterala da proda oko 3.000 retkih knjiga da bi platila lečenje u inostranstvu. Iako krhkog zdravstvenog stanja, bila je primorana da radi zbog čega se bolest nekoliko puta vraćala.

2015. godine pevač Vlado Georgiev je održao humanitarni koncert kako bi sakupio novčana sredstva da Isidora ode na terapiju u Švajcarsku. Od toga trenutka, mnoge poznate ličnosti su joj ponudile pomoć, a neke od njih su Jelena Karleuša, Aleksandar Šapić, Svetlana Ražnatović, Milica Dabović, Ognjen Amidžić, Mirjana Bobić Mojsilović, itd. Spisateljica je bolest doživela kao iskušenje koje joj pomaže da svakim danom postane bolja osoba.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs