Standardna ishrana uključuje mnogo brze, obrađene i genetski modifikovane hrane, pa našem organizmu predstavlja ogroman napor da takvu hranu obradi. Takođe, takva hrana je siromašna nutrijentima potrebnim našem telu, a sadrži nebrojano štetnih sastojaka koji remete pH ravnotežu u našem organizmu.
Za ljudski organizam je idealna alkalna sredina, a konzumiranje nezdrave hrane dovodi do stvaranja kisele sredine, koja značajno slabi naš imuni sistem, pa postajemo skloni raznim bolestima. Zato bi trebalo da povećate unos alkalne hrane i poboljšate sopstveno zdravlje. Saznajte koje su najbolje alkalne namirnice koje možete konzumirati.
1. Maslinovo ulje, dinja, laneno seme, blitva, heljda, šargarepa
- Maslinovo ulje je bogato vitaminom E i mononezasićenim masnim kiselinama.
- Dinja je super alkalna namirnica, pH vrednosti 8,5. Sadrži 92% vode i bogata je vlaknima, pa odlično čisti debelo crevo.
- Laneno seme je bogato vlaknima i vitaminom E. Alkalizuje telo, smiruje upalne procese u organizmu, a takođe pomaže i kod valunga u menopauzi.
- Blitva je alkalna namirnica koja ima snažno antibakterijsko i antivirusno dejstvo, a takođe sprečava i oštećenja izazvana slobodnim radikalima.
- Heljda je idealna zamena za pšenicu i odličan izbor za doručak, jer će vam dati dovoljno energije, a sprečava i nastanak kardiovaskularnih bolesti.
- Šargarepa je bogata beta karotenom i poboljšava vid.
2. Mango, kiseli kupus, ananas, krastavac, grejpfrut, peršun
- Mango čisti debelo crevo.
- Kiseli kupus je fermentisana hrana bogata probiotskim bakterijama.
- Ananas je odličan za mršavljenje.
- Krastavac sadrži 90% vode, pa idealno hidrira telo, vlaži kožu i poboljšava zdravlje kože.
- Grejpfrut je dobar izvor brojnih vitamina.
- Peršun pročišćava digestivni trakt.
3. Kinoa, bobičasto voće, papaja, avokado, banana, prokelj
- Kinoa reguliše šećer u krvi.
- Bobičasto voće je odličan izvor antioksidanata.
- Papaja ima laksativno dejstvo i čisti debelo crevo.
- Mango je bogat mononezasićenim mastima koje održavaju srce zdravim.
- Banane su prava superhrana.
4. Lucerka, beli luk, brokoli, morske alge, grožđe, spanać, limun
- Lucerka dovodi hormone u ravnotežu, sadrži brojne enzime i lako se vari.
- Beli luk poseduje mnogobrojna lekovita svojstva, među kojima je i regulisanje krvnog pritiska.
- Brokoli kuvan na pari snižava nivo holesterola.
- Morske alge su bogate gvožđem i alkalizuju organizam.
- Grožđe je bogato antioksidantima i vitamininima, a takođe i snižava krvni pritisak.
- Spanać je povrće sa najviše vitamina i minerala.
- Limun je bogat vitaminom C i odličan saveznik u borbi protiv gripa, prehlade i kašlja.