SAZNAJTE

Jako neprijatan zdravstveni problem: Otkrijte da li imate zadah iz usta, zbog čega i kako da ga se rešite!

Neprijatan zadah iz usta može biti, pored nelagodnosti – i ozbiljan zdravstveni problem. Otkrijte šta sve može da se krije iz njega i kako da ga se rešite.

Medicina
Autor:
Jako neprijatan zdravstveni problem: Otkrijte da li imate zadah iz usta, zbog čega i kako da ga se rešite!
Foto: Profimedia

Svež dah je nešto čemu svi ljudi teže – važan je radi ličnog samopuzdanja i dobrog osećaja, ali u komunikaciji sa ljudima, a tome doprinosi redovna higijena usne duplje i oralno zdravlje, ali ukoliko se neprijatan dah javlja i pored dobre higijene i zdravlja zuba, to može ukazivati na druge, skrivene, probleme u organizmu.

Uzroci neprijatnog zadaha mogu biti različiti, verovatno ste primetili da je ujutru kada se probudite zadah iz usta uglavnom loš, a to se dešava jer se tokom noći bakterije množe, a zbog slabijeg lučenja pljuvačke se zadržavaju u našim ustima. Starosna dob takođe utiče na lošiji dah iz usta, a i osećaj gladi i pojačano lučenje želudačne kiseline u toj situaciji može dovesti do neprijatnog zadaha.

Neki od najzastupljenijih uzroka neprijatnog zadaha su:

  • Loša higijena zuba i desni, oboljenja zuba, paradontopatija, afte, čirevi i infekcije u usnoj duplji. Takođe, ostaci hrane u ustima i između zuba, idealna su podloga za bakterije koje stvaraju neprijatan miris. Džepovi koji nastaju oko zuba izazvani paradontopatijom,takođe mogu davati veoma neprijatan zadah jer se u njima skuplja veliki broj bakterija. Isti je slučaj i sa zubom koji je zahvaćenim karijesom. Ono što se preporučuje jeste da zube nakon svakog pranja detaljno čistite koncem za zube ili intradentalnim četkicama, da koristite antibakterijske rastvore za ispiranje usne duplje i da redovno posećujete stomatologa.
  • Suva usta su plodno tle za razvoj bakterija, jer slabije lučenje pljuvačke dovodi do neredovnijeg i slabijeg čišćenja usne duplje, pa se bakterije duže zadržavaju i stvaraju neprijatan miris. Razlozi za smanjeno lučenje pljuvačke mogu biti određeni lekovi (antidepresivi, antihistaminici), ali i neke infekcije i dijabetes.
  • Pušenje miris duvana je intenzivan i može se osećati satima nakon konzumiranja cigareta.
  • Hrana i piće – konzumiranje hrane i pića poput alkohola, belog i crnog luka, odrđene vrste ribe ili začina mogu prouzrokovati loš dah koji traje i do 24 sata.
  • Dehidriran organizam – ukoliko ste prehlađeni ili imate grip ili neku viremiju i povišenu telesnu temperaturu i proliv i povraćanje, vaš dah može biti loš u toj situaciji.
  • Oboljenja disajnih organa kao što su infekcija sinusa, bronhitis, upala pluća, ždrela i posebno krajnika mogu prouzrokovati veoma loš zadah koji može trajati dokle god se infekcija ne sanira.

Oboljenja organa za varenjeloše varenje, slaba probava, pojačana želudačna kiselina i refluks kiseline, kao i želudačna kila(hijatus hernija) skoro uvek prouzrokovaće kao propratni simptom specifično loš zadah.

​​​​​​​Kako da proverite da li imate loš dah

Po prirodi stvari mi ne možemo osetiti miris svog daha, ali postoje načini i tehnike da to proverite. To možete učiniti tako šte ćete pitati bliskog člana porodice da proveri, zatim – možete polizati svoj dlan i odmah potom pomirisati kožu i ukoliko osetite neprijatan miris, to znači da imate loš zadah iz usta. Još jedan način da otkrijete da li imate loš zadah je da duboko udahnete, prekrijete usta sa obe ruke, pa izdahnete i ponovo udahnete na nos zatvorenih usta, jer ćete na taj način udahnutu vazduh koji ste upravo izdahnuli iz usta i moći da osetite njegov miris.

Kako se sprečava i leči neprijatan zadah

Najbazičnija sredstva su osveživači za usta poput žvaka sa mantom i raastvora za osvežavanje daha na istoj bazi. Ono što će pomoći jeste izbegavanje hrane i pića koja će pojačati neprijatan miris iz usta. Takođe, učestalije perite zube i koristite rastvore za ispiranje usta sa antibakterijskim dejstvom. Od prirodnih lekova za loš zadah možete se osloniti na žalfiju, nanu i kantarion – ispirajte usnu duplju čajem od ovih biljaka nekoliko puta dnevno. Redovno koristite konac za zube, jer se većina bakterija krije u ostacima hrane zaglavljenim između zuba.

Ukoliko ove higijenske mere ne daju rezultate i loš zadah se ne povlači, treba ustanoviti uzrok koji dovodi do stvaranja neprijatnog zadaha i njegovom eliminacijom rešiti problem. Posetite najpre stomatologa, kako biste eliminisali mogućnost da zadah dolazi od oralnog problema, a ukoliko to nije slučaj, potrebno je da se javite lekaru, koji će uraditi dalje testove na infekciju ždrela, krajnika, sinusa ili eventualni problem sa želucem.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs