MISLITE NA SVOJE ZDRAVLJE

Prirodni antibiotik: Sprečava infekcije, uništava gljivice, čuva žuč i želudac! Jedna čaša dnevno će vas preporoditi!

Biljka čiji originalni naziv znači "spasenje" dovoljno govori o njenom značaju za naš organizam

Medicina
16:54h Autor:
Prirodni antibiotik: Sprečava infekcije, uništava gljivice, čuva žuč i želudac! Jedna čaša dnevno će vas preporoditi!
Foto: Shutterstock

Postoji izreka još iz doba starog Rima, koja kaže: "Ko želi da živi dugo, neka pije žalfiju u maju". Ova izreka nam govori da su Rimljani verovali da ukoliko pijete žalfiju na proleće, pripremićete svoj organizam za sve izazove po zdravlje koje donosi zima.

Žalfija je biljka čija je vresnost prepoznata od davnina, a njen originalni latinski naziv (Salvia officinalis) u prevodu znači "spasiti". Naziv su joj nadenulu još stari Rimljani koji su ovom biljkom lečili brojna stanja i bolesti, a podjednako je delotvorna ostala i do današnjeg dana.

Žalfija ima mnoga blagotvorna svojstva, među kojima su povećanje koncentracije i pamćenja, upale grla i respiratornih puteva, promuklost, upale različitih unutrašnjih organa, infekcije genitalnih organa, gljivične infekcije sluzokože i kože.

Do pronalaska antibiotika za sva ova stanja korišćena je isključivo žalfija.

Ova biljka pokazala se i kao veoma efikasna kod simptoma menopauze i poremećaja menstrualnog ciklusa, kod čišćenja jetre od toksina.

Listovi žalfije su u davna vremena korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Široku primemenu žalfija ima i kao začin u kulinarstvu. Utiče pozitivno na procese varenja i pravilan rad žuči.

Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti, anksioznosti i vrtoglavice. Veoma je dobro pokazala kod smanjenja umora, nervne iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta.

Žalfija kao antiseptik se primenjuje za ispiranje grla kod upala i afti u grlu i ustima. Žalfija deluje i antimikrobno i spazmolitično (opušta mišiće). Smanjuje pojačano lučenje pljuvačke i reguliše znojenje. Žalfija je prirodni konzervans, jer deluje antimikrobno.

Žalfija se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja i dezinfekciju rana i čireva. Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva.

Žalfija se najčešće koristi koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja, u zavisnosti od problema sa kojim se suočavate i gde je lokalizovan.

U svakom slučaju, njena lekovita svojstva su široka i moćna, pa je vredi koristiti i kao preventivu svih pomenutih stanja, jer će ojačati vaš imunitet i izbalansirati rad sistema unutrašnjih organa.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs