Bez pesticida

10 vrsta povrća koje je isplativije gajiti u dvorištu nego kupovati: Posadite jednom, godinama se gostite!

Ako imate malu okućnicu, tj. dvorište i ne znate šta da gajite, evo predloga

Bašta
15:17h Autor:
10 vrsta povrća koje je isplativije gajiti u dvorištu nego kupovati: Posadite jednom, godinama se gostite!
Foto: Shutterstock

Postoje neke vrste voća i povrća koje se izuzetno lako gaje. To su sadnice koje ne zahtevaju veliki trud, ali opet daju tako dobar prinos da ih morate gajiti.

Gajeći takve biljke u svom dvorištu vi ćete dobiti zdrave i sveže namirnice. Evo o kojim vrstama biljaka se radi:

1. Borovnica

Možete je gajiti na balkonu, u kanti ispred kuće, u dvorštu , iza kuće - ma gde poželite. Samo vodite računa da je oko nje kisela zemlja i zalivajte je redovno. Od maja do juna davaće vam divne i sočne bobice koje su u slobodnoj prodaji izuzetno skupe i retke!

2. Jagode

Danas postoje sorte koje savršeno uspevaju čak i u visećim saksijama. Da li postoji lepši i korisniji ukras na balkonima od saksija punih zrelih jagoda? Jagode možete saditi i u dvorištu. Na taj način ćete dobiti zdrav, neprskan proizvod koji možete da dajete svojoj deci bez griže savesti. I dok je cena jagodama na pijaci 400 dinara, vi u dvorištu potpuno besplatno uživate u plodovima svog rada.

3.Šaroga ili špargla

Jednom posađena šparoga ili špargla ostaje u vašem dvorištu i do 30 godina! Doktori se kunu da ova biljka leči rak. Oni koji su probali svežu šparglu kažu da ima daleko lepši i puniji ukus od one koja se prodaje u prodavnicama (ako imate sreće da je nađete u prodaji). Baštovani znaju da špargla ne zahteva baš nikakvu negu, i da voli samo kada je zalijete povremeno. A daće vam prinos o kakvom niste ni sanjali.

4. Blitva

Da li ste znali da je blitva bogatija gvožđem i od spanaća i od teletine? Kod nas izuzetno lako uspeva i ne zahteva veliku negu. Kada listovi narastu (a rastu izuzetno brzo) samo ih oberite do zemlje i ne brinite! Ovo korisno lišće mora da se nađe na vašem jelovniku, ali i u bašti!

5. Tikvice

Dok su prve tikvice izuzetno isforsiran proizvod koji uspeva uz mnogo prihrane, prskanja i pesticida, vi u svojoj bašti možete da uzgojite gomilu tikvica bukvalno bez pare i dinara. Mlade tikvice pohujte, pravite sosove za testenine, filujte, a odraslu tivku iseckajte i umesite u pitu. Budite sigurni da će deca dobiti svoju porciju folne kiseline kada pojedu jedan ručak od ovog korisnog povrća.

6 . Paradajz

Mnogi će se nasmejati na ovu tvrdnju, ali pravi ukus paradajza možete da osetite samo ako jedete onaj domaći. A domaći paradajz možete da uzgojite i na terasi i u dvorištu. I sami izaberite sortu koju želite. Oni najslađi se nikad ne prodaju na pijaci ili u prodavnicama, a znate li zašto? Zato jer ne može da podnese transport! Onaj najslađi paradajz ima tanku koru i izuzetno je sočan. Posadite svoj paradajz i uverite se da govorimo istinu!

7. Paprike

Ako hoćete babure, šilje, crvene, slonovo uho, ljute - samo ih posejte! I videćete kako je lepo kada u bašti imate da uberete svežu papriku za salatu. Pa nema ništa slađe od toga.

8. Rukola

Izuzetno cenjena salata je rukola, a kod nas, u baštama raste za manje od mesec dana. Sve što treba je da prekopate malu leju i da u nju posejete rukolu. Za dvadesetak dana imaćete svežu salatu na stolu. U slobodnoj prodaji rukola se bukvalno plaća suvim zlatom!

9. Začinsko bilje

Jednom posađeno začinsko bilje u bašti ostaje do 10 godina. Verujte nam na reč da ne zahteva nikakvu negu. Uberite i uživajte u lekovitom bilju, ali i u bašti punoj pčelica koje će rado da svraćaju kod vas.

10. Kopriva

Divlja biljka poput koprive cenjena je u kulinarstvu ali i u baštovanstvu. Mladi izdanci koprive su izuzetno zdravi i pravi kulinarski hit. A vaša bašta će obožavati domaće, tečno đubrivo napravljeno od koprive.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs