Pokušajte i vi

Ova biljka garantuje profit: Lako se gaji, a još lakše prodaje!

Ako želite da se okrenete poljoprivredi, počnite sa gajenjem ove biljke
Enterijer 25.01.2017. - 12:52h Autor: Novosti.rs
Foto: Thinkstock

Ukoliko razmišljate o poljoprivrednom biznisu, možda ne bi bilo loše imati u vidu rukolu, kulturu koja nema velikih zahteva u odnosu na zemljišta, otporna je na niske temperature i može da se gaji tokom cele godine.

 

Rukola je kod nas manje poznato lisnato povrće koje se poslednjih godina sve više koristi za pripremanje ukusnih i pikantnih salata.

 

To je jednogodišnja zeljasta biljka čiji listovi imaju gorak ukus. Spada u grupu lekovitog povrća i stimulativno deluje na želudac i creva. Listovi sadrže vitamin C (100 do 200 mg/100 g), mineralne materije i vlakna.

 

Za rukolu se kaže da je skromna biljka. Nema velikih zahteva u odnosu na zemljišta i otporna je na niske temperature. Dobro podnosi sušu i osunčane terene, a može se gajiti i na vetrovitim terenima. Zato se može proizvoditi tokom cele godine.

 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Agrotehnika, takođe, nije zahtevna. Osnovnu obradu treba uraditi na dubini od 20 cm. Pošto se proizvodi direktnom setvom, zahteva kvalitetnu površinsku obradu. Vrlo sitno seme se seje sukcesivno, a setva počinje u martu i traje do oktobra.

 

Međuredni razmak je od 20 do 30 cm, a u redu 3 do 5 cm na dubini od oko 1 cm. Za jedan hektar potrebno je do dva kilograma semena. Nega useva se sastoji od međuredne obrade i navodnjavanja. Ne trpi veće štete od bolesti i štetočina.

 

Listovi se mogu brati nakon 40 dana od setve, kada je rozeta lepo formirana. Na kvadratni metar prinos je do dva kilograma, pišu Novosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...