SALATA SA PILETINOM
Potrebno je:
- 400 g kukuruza šećerca
- 300 g pilećeg filea
- 4 kašike susama
- 300 g kisele pavlake
- so
- biber
- maslinovo ulje
U zagrejanom tiganju na malo maslinovog ulja ispržite pileće šnicle koje ste prethodno posolili i pobiberili. Isecite meso na manje komade. Kukuruz skuvajte u slanoj vodi, procedite i ostavite u cediljki da se prosuši kako ne bi puštao vodu u salati. U manjem tiganju prepecite susam dok ne poprimi zlatnožutu boju. Mešajte sve vreme pazeći da ne izgori. U dubljoj činiji pomešajte meso, kukuruz, kiselu pavlaku, posolite i pobiberite i ostavite u frižideru da se prohladi.
LAGANA LAZANjA
Potrebno je:
- 300 g brašna
- kašičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- 200 ml mlake vode
Za bešamel sos:
- 70 g maslaca
- 60 g brašna
- 800 ml mleka
- so, biber
- 100 g narendanog kačkavalja
Za nadev:
- 700 g brokolija
- 500 g čeri paradajza
- 100 g kukuruza šećerca
Brašno i so pomešajte, dodajte ulje, vodu i umesite testo. Podelite ga na dva dela, pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite da stoji 15 minuta. Na pobrašnjenoj dasci testo tanko razvucite i izrežite u pravougaone oblike. Brokoli isecite na cvetiće, kratko prokuvajte u posoljenoj vodi i ocedite. Na ugrejanom maslacu kratko propržite brašno, dodajte mleko, so, biber i mešajte sve vreme dok ne provri i kuvajte još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre, umešajte narendani sir. Pripremljene lazanje kratko prokuvajte i ocedite. Na dno nauljene vatrostalne posude složite deo lazanja. Po njima rasporedite deo čeri paradajza narezanog na četvrtine, kukuruz šećerac i brokoli, prekrijte bešamelom, zatim ponovite postupak i završite lazanjama. Sve prelijte ostatkom bešamela i pecite u rerni zagrejanoj na 200 C oko pola sata.
MEKSIČKE TORTILjE
Za tortilje:
- 150 g kukuruznog brašna
- 200 g pšeničnog glatkog brašna
- so
- 200-250 ml tople vode
Za nadev:
- 3 kašike ulja
- 200 g pilećeg filea
- čili papričica
- crvena paprika
- zelena paprika
- 100 g crvenog pasulja
- 100 g kukuruza šećerca
Pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, so, dodajte vodu i umesite glatko testo. Podelite ga na 16 loptica, pokrijte alu-folijom i ostavite da stoji oko 15 minuta. Na vrućem ulju propržite meso iseckano na kockice, dodajte narezanu čili i svežu crvenu i zelenu papriku, zatim oceđeni i isprani pasulj, kukuruz šećerac i kratko prokuvajte. Pripremljene hlepčiće za tortilje tanko razvijte na pobrašnjenoj dasci i pokrijte alu-folijom. Pecite ih u zagrejanom tiganju bez masnoće sa svake strane 15-30 sekundi. Na vruću tortilju stavite topli pripremljeni nadev, preklopite i poslužite.
POTAŽ
Potrebno je:
- glavica crvenog luka
- 2 čena belog luka
- 200 g pilećeg filea
- 2 šargarepe
- konzerva kukuruza
- krompir srednje veličine
- pileća kocka za supu
- jaje
- 2 kašike gustina
- 1 dl neutralne pavlake
- so, biber, ulje
- maslac
U dubljoj šerpi rastopite malo maslaca i ulja. Dodajte sitno iseckan crveni luk, dinstajte, zatim beli luk i još malo propržite. Potom dodajte sitno seckano pileće meso, krompir i šargarepu, malo posolite pa pržite pet minuta. Prelijte ključalom vodom, dodajte pileću kocku za supu, pustite da provri, smanjite vatru i neka vri pola sata, pa dodajte kukuruz. Nakon toga umutite jedno jaje i mešajući dodajte u šerpu pa nastavite sa kuvanjem. U šolji umutite 2 kašike gustina sa vodom, dodajte u čorbu i kuvajte još pet minuta. Na kraju ubacite pavlaku za kuvanje, so i biber. Neka provri još jednom.
VEGETARIJANSKI KUSKUS
Potrebno je:
- 120 g kuskusa
- 200 ml vode
- so, biber
- 20 g putera
- 150 g kukuruza
- 150 g graška
- pola crvenog luka
- zelena paprika
- crvena paprika
- sok od pola limuna
Stavite kuskus u dublju činiju. Prelijte ga ključalom vodom u koju ste dodali so i biber. Poklopite činiju i nakon nekoliko minuta dodajte puter i promešajte kuskus viljuškom da bude rastresit. U slanoj vodi skuvajte kukuruz i grašak, dobro ocedite. Iseckajte crvenu i zelenu papriku, crveni luk i dodajte kuskusu, uz kukuruz i grašak. Začinite sokom od pola limuna i promešajte salatu. Služite hladno kao prilog uz meso.