PESTO SOS
Potrebno je: šolja svežeg bosiljka, 1/2 šolje indijskog oraha, 3 čena belog luka,1/2 šolje parmezana, 1/2 šolje maslinovog ulja
Operite bosiljak i iscepkajte listove. Izrendajte parmezan, a beli luk presecite na polovine. Bosiljak, indijski orah, beli luk i parmezan ubacite u blender i miksajte. U umiksanu smesu dodajte maslinovo ulje i izmešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako sve sastojke umiksate u blenderu zajedno sa maslinovim uljem, dobićete tečniju smesu. Služite sa špagetama ili na brusketima.
FRITATA U RERNI
Potrebno je: maslinovo ulje, 5 šargarepa, tikvica, crveni luk, 2 čena belog luka, 3 jajeta, 2 šake indijskog oraha, 2 kašike susama, 2 kašike lanenih semenki, 100 g krem sira, 100 g trapista, 100 g šunke, kašika kisele pavlake, kašika prezli,kašičica svežeg peršuna, so, biber, 70 g maslaca
Uključite rernu na 180 stepeni. Izrendajte šargarepe, tikvice, crveni i beli luk i propržite na maslinovom ulju da ispari tečnost. Skinite s vatre i dodajte maslac da se otopi. Sir izrendajte, indijski orah sameljite. U drugoj činiji mutilicom malo razmutite jaja, krem sir i pavlaku. Dodajte šunku, sir, indijski orah, susam, lanene semenke, prezle, peršun, posolite i pobiberite i pomešajte smesu sa povrćem. Ulijte u pleh koji ste prethodno podmazali puterom i pecite oko sat vremena, dok ne porumeni.
KINESKA PILETINA
Potrebno je: 400 g pilećeg filea, 70 g kikirikija, 70 g indijskog oraha, 120 g pirinča, 1 dl soja sosa,, 1 dl maslinovog ulja, 450 g smrznute kineske mešavine, so, biber, biljni začin, 2 kašike gustina
Napravite marinadu od 50 ml soja sosa, 30 ml maslinovog ulja i malo mlevenog bibera. Piletinu isecite na kockice i ostavite u marinadi 15 minuta. Za to vreme skuvajte pirinač. Na malo maslinovog ulja prepržite kikiriki i indijske orahe i izvadite iz tiganja. U istom tiganju, na maslinovom ulju propržite piletinu. Dodajte smrznutu kinesku mešavinu, dinstajte pet minuta, ubacite kikiriki i indijske orahe, a zatim i ostatak soja sosa. Razmutite gustin u malo vode i sipajte u tiganj. Dinstajte do željene gustine. Ako želite više sosa, dodajte vode i još malo dinstajte. Začinite sa malo soli i bibera, ne preterujte jer je soja sos jak. Poslužite uz pirinač.
PASTA SA POVRĆEM
Potrebno je: 200 g testenine, crvena paprika, šargarepa, 2 čena belog luka, 2 šake spanaća, šaka indijskog oraha, pola ljute papričice, 1 dl pavlake za kuvanje, so, mleveni biber, maslinovo ulje
Iseckajte šargarepu i papriku na prutiće, beli luk, indijski orah i ljutu papričicu na sitne, a spanać na krupne komade. U blago posoljenu vodu stavite testeninu da se kuva. Za to vreme, na malo ulja propržite šargarepu, pa posle nekoliko minuta dodajte papriku. Pržite 10 minuta dok povrće malo ne omekša. Pred kraj dodajte beli luk i ljutu papričicu, pa pržite još minut. Na samom kraju dodajte so, biber, spanać i prelijte pavlakom za kuvanje. Ubacite oceđenu testeninu i promešajte da lepo upije sos. Pred služenje pospite sa usitnjenim indijskim orasima.
KREMASTI SOS
Potrebno je: 1/2 čaše sirovog indijskog oraha, čaša vode, 2 kašike limunovog soka, prstohvat soli
Stavite indijski orah u činiju i dodajte toplu vodu da ga prekrije. Ostavite ga potopljenog najmanje četiri do osam sati, zatim ga ocedite i osušite, ubacite u blender, dodajte vodu, limunov sok i prstohvat soli. Izmiksajte i koristite odmah ili čuvajte u frižideru najviše pet dana. Ovaj sos možete da koristite za paste ili kao preliv za povrće ili razne salate. Možete mu dodati peršun, bosiljak, vlašac, timijan, mirođiju, beli luk.
POTAŽ OD KARFIOLA
Potrebno je: 30 g putera, glavica karfiola, praziluk, 2 čena belog luka, 100 g indijskog oraha, so, biber,kašičica kurkume, 100 ml neutralne pavlake, sok od pola limuna
Na zagrejanom puteru propržite praziluk iseckan na kolutove. Nakon 10 minuta dodajte sitno iseckan beli luk i još malo prodinstajte. Zatim dodajte prethodno oprane cvetove karfiola, indijske orahe i kurkumu i pržite minut-dva. Uspite vodu i kuvajte 20 minuta, dok karfiol ne omekša. Sačekajte da se malo ohladi, pa sipajte u multipraktik ili blender i sve sameljite. Vratite u šerpu, dodajte so, biber, neutralnu pavlaku, limunov sok i neka provri još jednom.
KUS-KUS SA BADEMOM
Potrebno je: 200 g kus-kusa, crvena paprika, zelena paprika, 125 g čeri paradajza, 100 g crvenog pasulja iz konzerve, 50 g badema, 50 g indijskog oraha, maslinovo ulje, so, biber, 30 g putera, sok od pola limuna
Sirovi badem i indijske orahe potopite u činiju sa vodom i ostavite nekoliko sati da omekšaju. Pripremite kus-kus prema uputstvu sa pakovanja. Crveni pasulj operite i ocedite, crvenu i zelenu papriku isecite na trake, čeri paradajz presecite na polovine i malo propržite u tiganju. Dodajte im paprike i dinstajte još nekoliko minuta, a zatim i badem i indijski orah, crveni pasulj, posolite, pobiberite i isključite vatru. Dodajte kus-kus, puter i sok od pola limuna i promešajte da lepo upije sve ukuse.