SAZNAJTE VIŠE

SVAKA OSOBA OVO MORA DA NAUČI JEDNOM ZA SVAGDA: Šta znače brojevi i slova na jajima i koja su najkvalitetnija?

Da li ste znali šta znače oznake na jajima od 0 do 3?

Recepti
13:22h Autor:
SVAKA OSOBA OVO MORA DA NAUČI JEDNOM ZA SVAGDA: Šta znače brojevi i slova na jajima i koja su najkvalitetnija?
Foto: Shutterstock

Organska jaja su skupa i nemaju svi pristup domaćim jajima. Zato je influenserka Nastasja Nedimović na svom Instagram nalogu snimila video i tako pomogla hiljadama ljudi iz naše zemlje da nauče sve o kupovini ja au našim prodavnicama.

„Podela je označena brojevima na pakovanjima. Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja. Broj 1 označava jaja iz slobodnog uzgoja. U pitanju su kokoške koje provode vreme napolju, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani, insektima i travi i imaju prostora i slobodno trče. I ona predstavljaju najbolji izbor u odnosu na cenu i ponudu u našim marketima.“

Nastasja kaže i da se ti brojevi od 0 do 3 nalaze na samoj etiketi koja je zalepljena na pakovanju, obično bude sa strane, napisano što sitnijim slovima, da se ne vidi – nije onako na prednjoj strani, gde su slike, naziv brenda i ostali marketinški trikovi, već iza.

Ona nastavlja da broj 2 na pakovanju označava podni uzgoj.

„Koke se ne nalaze u kavezu, ali ne provode vreme napolju, ne jedu svoju prirodnu hranu, zbijene su u veoma malom prostoru i ne kreću se slobodno. Pomislićete, kokoške se na podu slobodno šetaju, ali to nikako nije slučaj.“

Na kraju tu je broj 3 koji označava uzgoj iz kaveza, kaže Nastasja i pokazuje pakovanje na kom piše da je salaš u pitanju, da i da su koke hranjene biljnim hranivima.

„To nikako nije dobro, kokoške se nalaze u kavezu, zbijene su, nikada nisu videle svetlost dana, pravu hranu. Znači, to nikako ne kupujte“, kaže Nastasja, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, influenserka koja motiviše na promenu loših životnih navika, žena koja je u trudnoći pobedila rak.

Ona izdvaja i jednu varku.

„Na pakovanju piše vegetarijanska ishrana koka, 100% prirodno. A po broju 3 na pakovanju možemo videti da su jaja iz kaveznog, odnosno baterijskog uzgoja.“

Još jedna varka je pakovanje na kom piše farma.

„Pomislićete da su to odlična jaja, a na pakovanju je zapravo broj 3 – dakle, kavezni uzgoj.“

Na kraju Nastasja napominje i šta još treba gledati na pakovanju pri kupovini jaja.

„Za jaja koja se nalaze u pakovanju manjem od šest komada, na njima piše omega. Ne nasedajte na te trikove, u pitanju je kavezni uzgoj, to je samo jedan dobar marketinški trik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs