Postoje navike u kuhinji koje štede novac, kao i one koje mogu skupo da vas koštaju, kažu stručnjaci . Ako želite da smanjite troškove vezane za ishranu, odnosno da ne bacate bespotrebno novac, trebalo bi da usvojite određena pravila. Evo nekih od njih.
Odredite troškove za hranu
Kada pokušavate da smanjite porodične troškove, obično se savetuje da kontrolišete troškove za zabavu, pretplatu časopisa ili da nabavite energetski efikasne sijalice, a retko ko spominje hranu. Ljudi ne razmišljaju o tome da i u tom segmentu može da se uštedi.
– Bez određenog proračuna, nećete moći da pratite svoj bankovni račun na kraju nedelje i sigurno ćete se pitati na šta ste potrošili novac tokom svakodnevnih odlazaka u prodavnicu ili naručivanjem pice – kaže Džastin Bejli, suosnivač Vimvesta, aplikacije za finansijsko planiranje.
Zavisnost o naručivanju hrane
Svi imaju dan kad im se ne sprema večera, ali ponekad se u tome preteruje. Prema analizi koju je Forbs napravio prošle godine, naručivanje bi vas moglo koštati i do pet puta više nego kuvanje istog obroka kod kuće. Čak su i paketi za dostavu hrane ponekad skuplji od onoga što ćete sami kupiti i skuvati.
Kupujte povoljnije
– Ušteda novca u kuhinji nije samo u tome što kupujete, već u tome i kakve namirnice kupujete. Naime, umesto namirnica koje su već iseckane i spakovane, kupujte celo povrće. Tako je najčešće jeftinije, a imate i više proizvoda koje možete da iskoristite. Da biste uštedeli na vremenu, u nedelju uveče iseckajte ono što će vam biti potrebno tokom naredne sedmice, pa ćete tako sve imati pri ruci za kuvanje – kaže Bejli.
Skladištite hranu pravilno
– Većina ljudi ne zna pravilno da skladišti hranu, pogotovo onu koja se brže kvari – kaže Alma Šnajder, osnivačica bloga i konsultantske kompanije “Take Back the Kitchen”. Dodaje kako posebno treba paziti na vlagu. Zato preporučuje umotavanje krhkog povrća poput zelene salate i začinskog bilja u papir, kako bi se održala njihova svežina. Začinsko bilje možete da osušite, tako da vam duže traje.
Iskoristite sve što možete
Nemojte bacati plastične kese nakon jedne upotrebe, dodaje Šnajder. Možete ih isprati i ponovo upotrebiti, makar i samo za to da kutiju sa žitaricama koju ste otvorili stavite u kesu i tako pospremite u ostavu. Umesto papirnih ubrusa koristite platnene krpe – bolje je za okolnu, ali i vaš novčanik.
Uz malo planiranja obroka, kupovinu za više dana unapred i pravilno čuvanje i zamrzavanje namirnica koje možete da kupite na veliko, izbeći ćete niz nepotrebnih troškova u kuhinji, kažu stručnjaci...